Micubiši Hevi Industriz napreduje na razvoju aviona srednje veličine, prve japanske putničke letelice u poslednje tri decenije. Najava predsednika kompanije Kazua Cukude objavljena je u petak, dan nakon što je najveća japanska aviokompanija Ol Nipon Ervejz uputila prvu porudžbinu za ove letelice sa dva motora, koje mogu da prime između 70 i 90 putnika.

Micubiši Hevi Industriz napreduje na razvoju aviona srednje veličine, prve japanske putničke letelice u poslednje tri decenije. Najava predsednika kompanije Kazua Cukude objavljena je u petak, dan nakon što je najveća japanska aviokompanija Ol Nipon Ervejz uputila prvu porudžbinu za ove letelice sa dva motora, koje mogu da prime između 70 i 90 putnika. Ol Nipon naručio je 15 aviona Micubišija, a isporuka bi trebalo da počne 2013. godine. Micubiši testira reakcije na novi avion, koji će se suočiti sa oštrom konkurencijom kanadskog Bombardijera, brazilskog Embrajera i proizvođača letelica srednje veličine iz Kine i Rusije. Cukuda je izjavio da bi projekat morao da dobije i podršku vlade zbog svog potencijalnog značaja za nacionalnu privredu, kao i zato što nosi veliki rizik. „Verujemo da će vazduhoplovni biznis biti stub industrijske moći naše nacije“, ocenio je Cukuda. Micubišijev regionalni avion (MRJ) dizajniran je da troši 20 odsto manje goriva u odnosu na uporedive standardne avione. Ciljana tržišta Micubišija su Severna Amerika, Evropa i Japan.
Rim – Er Frans-KLM nije odustao od plana da otpusti 2.100 radnika Alitalije kao dela ponude za preuzimanje italijanskog avioprevoznika, ali je u dokumentu koji je dostavljen sindikatima obećano da nijedan radnik neće biti napušten. Kompanija se nada da će prevazići opoziciju snažnih italijanskih sindikata nudeći da zadrži skoro polovinu radnika koji rade na zemlji i u sektoru za održavanje aviona, produži rano penzionisanje, prekvalifikaciju i druge korisne mere za radnike koji su otpušteni. Međutim, prve reakcije sindikata su negativne jer je broj planiranih otkaza u aktuelnom planu ostao sličan kao u prethodnom predlogu. „Ne želimo da pravimo kompromise u vezi sa otpuštanjima, kojih je previše. To je loš dokument. Ovaj predlog ostaje neprihvatljiv“, izjavio je Marko Venecijani, sekretar ogranka sindikata UIL za transport. Prema tom dokumetu, u koji je AP imao uvid, Er Frans će do 2010. ukinuti oko 30 letova, kao i kargo biznis Alitalije koji stvara gubitke.
Peking – Kina je prošle nedelje najavila da će povećati isplate poljoprivrednicima za pirinač i pšenicu, kako bi podstakla proizvodnju i smanjila rastuću inflaciju koja preti da izazove nemire pred Olimpijadu. Peking je zamrznuo maloprodajne cene pirinča, ulja za kuvanje i drugih proizvoda u pokušaju da obuzda troškove za hranu koji su povećani za 23,3 odsto u februaru u odnosu na isti mesec prošle godine. Analitičari upozoravaju da će zadržavanje niskih iznosa koji se isplaćuju poljoprivrednicima obeshrabriti proizvođače da povećaju proizvodnju i smanje nestašice. Cilj poslednjeg poteza je da „poveća entuzijazam farmera za uzgoj žitarica i ostvari napredak u njihovoj proizvodnji“, navodi se u saopštenju Komisije za nacionalni razvoj i reforme. Najavljeno je da će minimalni iznosi koji se trenutno isplaćuju poljoprivrednicima biti povećani za devet odsto. Cene hrane počele su naglo da rastu sredinom 2007. godine kako je Kini ponestajalo žitarica i svinjskog mesa. Skok cena snažno je pogodio kineske porodice koje potroše polovinu prihoda na hranu, što stvara nelagodnu situaciju među komunističkim liderima zbog mogućih nemira s obzirom na to da se nadaju da će Olimpijada prikazati Kinu kao stabilnu i prosperitetnu. Premijer Ven Điabao istakao je da je borba sa inflacijom najviši prioritet vlade. On je izjavio da se nada da će ove godine ukupna inflacija iznositi 4,8 odsto, jednako kao i u 2007. godini, ali ekonomisti procenjuju da to nije realno.
Pariz – Budžetski deficit Francuske porastao je prošle godine čime ova zemlja rizikuje da izazove ljutnju evropskih vlada koje žele da Francuska smanji javnu potrošnju. Razlika između vladinih prihoda i rashoda dostigla je 2,7 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2007. godini, što je više od 2,4 odsto koliko je prvobitno bilo predviđano. U radio intervjuu, ministar za budžet Erik Vert za rast je okrivio potrošnju lokalnih samouprava, u većini kojih vlast ima opoziciona Socijalistička partija. Ova vest otežaće Francuskoj da eliminiše deficit do 2010. (kako priželjkuje EU) ili čak do poslednjeg roka 2012. godine koji je postavio predsednik Nikola Sarkozi. Kada su stvarale evro, vlade zemalja EU prihvatile su set budžetskih zakona kreiranih da ih spreče da povećavaju potrošnju i podstiču inflaciju. Evropski susedi prošlog meseca sugerisali su Francuskoj da sporiji privredni rast, koji pogađa poreske prihode i podstiče potrošnju, ne može biti izgovor da se ne smanje dug i deficit. Sarkozi se u julu založio za produženje roka za dve godine tvrdeći da vlada mora kratkoročno da poveća potrošnju da bi platila reforme koje će doneti korist privredi na duži rok.
Seul – Kompanija Samsung Elektroniks ublažila je predviđanja o rastu prodaje u ovoj godini zbog globalnih ekonomskih problema, ali tvrdi da će profit biti povećan čemu će pomoći rast prihoda u ključnim oblastima poput memorijskih čipova, displeja sa ravnim ekranom i mobilnih telefona. „Globalna ekonomska neizvesnost nastaviće se ove godine i uticati na naše uslove poslovanja“. Očekujemo da konkurencija postane oštrija zbog viših cena goriva i slabljenja dolara“, izjavio je generalni direktor Jun Džong-jong na godišnjem sastanku akcionara kompanije. Samsung očekuje rast prodaje u 2008. od 10 odsto, dok je u januaru bilo projektovano da taj rast dostigne 15 odsto. Ipak, Jun očekuje da profit Samsunga bude viši nego prošle godine. Kapitalne investicije biće na sličnom nivou kao u 2007. godini, rekao je Jun. Samsung, najveći svetski proizvođač čipova, prijavio je profit u 2007. u iznosu od 4,82 milijardi evra što je bilo 12 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Prodaja je zabeležila rast od sedam odsto i iznosila 41 milijardi evra.
Tokio – Stopa nezaposlenosti u Japanu povećana je na 3,9 odsto u februaru, saopštila je vlada te zemlje u petak. Resorno ministarstvo saopštilo je da se na rezultat, lošiji nego što je očekivano, negativno odrazio sporiji domaći i međunarodni privredni rast, što je učinilo da kompanije budu manje zainteresovane da zapošljavaju nove radnike. Stopa nezaposlenosti u januaru iznosila je 3,8 odsto, a ekonomisti su očekivali da ostane na istom nivou u februaru. Ministarstvo je saopštilo da je ukupni broj nezaposlenih manji za 40.000 u odnosu na isti mesec prošle godine. U septembru i oktobru prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila je četiri odsto, nakon čega je pala na 3,8 odsto u novembru i nije se menjala tri meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari