Prodaja robe široke potrošnje u Velikoj Britaniji pala je za 0,4 odsto u decembru u odnosu na novembar, saopštila je vlada čime je dala još jedan znak da privreda te zemlje usporava. Brojni trgovci prijavili su razočaravajuće podatke o prodaji u nedeljama pre Božića što stvara pritisak na Banku Engleske da smanji baznu kamatnu stopu.

Prodaja robe široke potrošnje u Velikoj Britaniji pala je za 0,4 odsto u decembru u odnosu na novembar, saopštila je vlada čime je dala još jedan znak da privreda te zemlje usporava. Brojni trgovci prijavili su razočaravajuće podatke o prodaji u nedeljama pre Božića što stvara pritisak na Banku Engleske da smanji baznu kamatnu stopu. Kancelarija za nacionalnu statistiku upozorila je da podaci o prodaji za jedan mesec mogu biti nepouzdani i da izveštaj koji je objavljen u petak treba proveriti. Kancelarija je saopštila da je za poslednja tri meseca prošle godine prodaja zabeležila rast od 3,6 odsto. Prodaja u pretežno prehrambenim prodavnicama porasla je za 0,9 odsto, a u ostalim 4,4 odsto, stoji u izveštaju.
Melburn – Rudarski gigant Rio Tinto odbacio je prošle nedelje globalnu zabrinutost oko privrede SAD tvrdnjom da bi, iako SAD padnu u recesiju, to malo naškodilo kineskoj privredi čiji napredak podiže cene metala. Generalni direktor Tom Albaneze prošle nedelje održao je prezentaciju o poslovnim izgledima Rio Tinta. Usred strahovanja od recesije u SAD, Albaneze je prezentovao stav Rio Tinta da će privredni rast Kine i dalje biti snažan bez obzira na probleme u najvećoj svetskoj ekonomiji. „Kineska privreda je sve manje zavisna od usporavanja američke privrede i nastaviće da raste po stopi od 10 odsto u 2008. godini iako SAD uđu u recesiju“, rekao je Albaneze. Rio Tinto očekuje rast privrede Kine u 2008. između 10 i 11 odsto, a Albaneze je dodao da bi taj rast u dužem periodu mogao da iznosi oko devet odsto. Vesli Legrand, direktor brokerske kuće Bejker Jang, izjavio je da Albanezeovi komentari o Kini pokazuju da Rio Tinto smatra da je bum cena metala daleko od kraja.
Detroit – Korporacija Dženeral Motors saopštila je da će novi ugovor sa sindikatom radnika pomoći smanjenju godišnjih troškova za plate u SAD za pet milijardi dolara do 2011. godine, ali rukovodioci kompanije znaju da samo smanjenje troškova neće učiniti Dženeral Motors profitabilnim u Severnoj Americi. U obraćanju na konferenciji o automobilskoj industriji u Detroitu, predsedavajući i generalni direktor Rik Vagoner i finansijski direktor Fric Henderson procenili su da će doći do usporavanja privrede SAD u 2008. godini, ali ne i recesije. Oni su pozdravili koristi od novog kolektivnog ugovora i drugih smanjenja troškova kojima je kompanija pribegla nakon katastrofalne 2005. kada je zabeležen gubitak od 10 milijardi dolara i ocenili da je Dženeral Motors spreman da se izbori sa problemima. Rukovodioci kompanije upozorili su da bi visoke cene goriva, slabljenje poverenja potrošača i visoki troškovi sirovina mogli da uspore plan oporavka za koji su rekli da se odlično sprovodi.
Njujork – Pomognut uspehom Nintendove konzole „Wii“ i Majkrosoftove igre „Helou 3“, broj video igara prodatih u SAD u 2007. godini nadmašio je sve prethodne godine, a ukupna prodaja iznosila je 17,94 milijardi dolara, saopštila je NPD grupa. Ova kompanija za istraživanje tržišta istakla je da je ukupna prodaja video igara skočila za 43 odsto u odnosu na 2006. kada je iznosila 12,53 milijardi dolara. U decembru, kada je prodaja najbolja, Amerikanci su potrošili 4,82 milijardi dolara na video igrice, 28 odsto više u odnosu na isti mesec 2006. odnosno 83 odsto više nego u novembru kada je na igrice potrošeno 2,63 miliardi dolara. Prodaja hardvera porasla je za 54 odsto i dostigla iznos od 7,04 milijardi dolara dok je prodaja softvera povećana za 34 odsto i iznosila 8,64 milijardi. „Smatram da je industrija video igara postala sve prihvaćenija kao glavna forma zabave u poslednjih nekoliko godina“, rekla je analitičarka NPD Anita Frejzer. Najprodavaniji artikal bila je Nintendova konzola „DS“ koja je prodata u 8,5 miliona primeraka, dok je konzola „Wii“ prodata u 6,3 miliona primeraka. Najprodavanija video igra prošle godine bio je Majkrosoftov blokbaster „Helou 3“, koja je pomogla prodaju 4,6 miliona konzola „xbox 360“. U toku 2007. prodato je i 2,6 miliona Sonijevih konzola „plej stejšn 3“.
Peking – Londonska berza otvorila je u petak kancelariju u Pekingu kako bi parirala američkim berzama u privlačenju brzorastućih kineskih kompanija da se listiraju na toj berzi. Do otvaranja kancelarije došlo je u toku posete premijera Gordona Brauna Pekingu. Londonska berza nudi kineskim kompanijama pristup globalnom pulu investitora i tržištu Evropske unije, kao i niže troškove u odnosu na berze u SAD, izjavila je generalni direktor Londonske berze Klara Furs. Na listingu Londonske berze trenutno je 68 kineskih kompanija. „London je prirodan dom za kineske kompanije koje žele da demonstriraju internacionalne namere. Na početku smo veoma moćne priče“, ocenila je Furs. Kineske kompanije prikupile su milijarde dolara u Njujorku, Londonu, Hongkongu i na drugim mestima. Londonska berza saopštila da je prošle godine 17 kineskih kompanija pristupilo toj berzi i prikupilo 1,9 milijardi dolara. Braun je izjavio da Britanija želi da duplira broj kineskih kompanija na Londonskoj berzi, ali nije rekao do kada.
Norvolk – Korporacija Kseroks objavila je da je razvila novu tehnologiju štampanja u koloru u nadi da prigrabi veći udeo na tržištu brzog štampanja. Poznata kao „fleš fuzija bez kontakta“, ova tehnologija omogućava kolor printerima da dostignu brzinu od skoro 500 stranica u minuti. Printeri bacaju svetlost visokog intenziteta više od 2.000 puta u sekundi i na taj način spajaju boju sa papirom. Nasuprot njima, konvencionalni štampači zasnovani na tonerima dostižu brzinu do 110 stranica u minuti. Tehnologija će omogućiti brzo štampanje plastičnih identifikacionih kartica, oznaka, cena i nalepnica, saopštio je Kseroks. Kvinsi Alen, predsednik Kseroksove grupe za proizvodne sisteme, izjavio je prošle nedelje da bi novi proizvod mogao da poveća prisustvo te kompanije na tržištu štampanja u boji vrednom 26 milijardi dolara. Analitičarka Kros risrča Šenon Kros ocenila je da nova tehnologija može da pogura Kseroks na tržištu „na kojem zauzima udeo u jakom jednocifrenom iznosu“.
Bangkok – Tajlandska aviokompanija Bangkok ervejz potpisala je ugovor o kupovini do šest Erbasovih aviona „A350-XWB“ za oko 720 miliona dolara jer nastoji da obavlja duge letove, izvestili su mediji prošle nedelje. Sporazum uključuje narudžbinu četiri širokotrupna aviona i opciju za kupovinu još dve letelice po ceni od 120 miliona dolara po avionu, preneo je Dau Džons njuzvajer pozivajući se na neimenovanog zvaničnika kompanije. Aviokompanija je postigla i sporazum sa Rols Rojsom o opremanju letelica motorima „trent 800“ i pružanju usluga održavanja u periodu od 10 godina. Isporuka letelica „A350“ omogućiće Bangkok ervejzu, koji trenutno leti na domaćim i regionalnim linijama, da počne da leti i na dugim letovima. Očekuje se da novi avioni povežu Tajland sa gradovima koji su udaljeni od šest do 12 sati leta, a kompanija trenutno cilja na Evropu kao glavno tržište. Četiri ranije naručena aviona Erbas „A319“ biće isporučeni do kraja godine, a još tri sledeće. Oni će omogućiti aviokompaniji da pojača regionalni i domaći saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari