U sedištu Regionalne privredne komore Novi Sad osnovano je mešovito srpsko-mađarsko preduzeće KENSSS doo Novi Sad – centar za konsalting, razvoj, istraživanje i ostvarivanje. Vlasnici, odnosno osnivači, ovog preduzeća su Regionalna privredna komora Novi Sad, Regionalna privredna komora Subotica, Regionalna privredna komora Sombor i Trgovinska i privredna komora Županije Bač-Kiškun. Iznos osnivačkog kapitala je 5.319.468 dinara, a vlasništvo vojvođanskih komora u preduzeću je dvotrećinsko.

Prema rečima osnivača cilj mešovitog preduzeća je prenošenje iskustava privrednika iz Mađarske, srpskim kolegama, u vezi sa funkcionisanjem privrede u uslovima koje diktira Evropska unija, potom ostvarivanje transfera na teritoriji Vojvodine kao i modernizacija kapaciteta poljoprivredne i prehrambene industrije, mašinske industrije i logistike, a sve to imajući u vidu činjenicu da se približava datum otpočinjanja pregovora za čanstvo Srbije u EU. Sedište tog svojevrsnog centra znanja biće u Novom Sadu, a tri predstavništva otvorena su i u sedištima komora osnivača, odnosno u Subotici, Somboru i Kečkemetu. Osnivački sporazum potpisali su predsednik Regionalne privredne komore Novi Sad, Dragan Lukač, predsednik Regionalne privredne komore Subotica, Slobodan Vojinović, predsednica Regionalne privredne komore Sombor, Tatjana Maglić i predsednik Trgovinske i privredne komore Županije Bač-Kiškun, Gal Jožef. Prema rečima Dragana Lukača na čelu preduzeća, čiji će zadatak biti da „napravi novac“, biće dva direktora, jedan sa srpske i jedan sa mađarske strane.

– Sa radošću objavljujem da je naše zajedničko dete rođeno. Put ka osnivanju bio je veoma težak i trnovit, a sada će naš zadatak biti da obezbedimo razvoj. Želimo da se distanciramo od politike i da se bavimo isključivo privredom. Takođe, želimo da pomognemo našim prijateljima u Srbiji tako što ćemo im preneti sopstvena iskustva iz perioda priključivanja Mađarske Uniji. Planiramo da funkcionišemo na duge staze, nećemo žuriti i bićemo temeljiti u radu – kazao je Gal Jožef.

Predsednica Regionalne privredne komore Sombor, Tatjana Maglić, kao najznačajniju činejnicu istakla je nastupane novonastalog preduzeća na „trećem tržištu“, konkretno na tržištu Carinske unije.

– Svako od nas pronašao je neki interes u ovom udruživanju. Naše želje su da dovedemo investitore i otvorimo nova radna mesta u Srbiji i Mađarskoj. Aktivnosti preduzeća odvijaće se kroz više segmenata, pri čemu posebno treba apostrofirati mogućnost apliciranja i lakši pristup fondovima EU. Najbitnije je da ćemo zajednički nastupati na trećim tržištima, pre svega u Rusiji, Belorusiji i Kazahstanu – naglasila je Tatjana Maglić.

Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica, koji je izlaganje započeo krilaticom: „Ko mora – Komora“ podsetio je da je jedan od ciljeva da se između Srbije i Mađarske uspostavi relacija, poput one koju je Mađarska imala sa Austrijom tokom priključivanja EU. „Ovo preduzeće nije konkurent nijednoj našoj članici. Cilj je Evropska unija“, precizirao je Vojinović.

Prednosti prekogranične saradnje

Ima KENSSS nastalo je od početnih slova sedišta komora osnivača – Kečkemet, Novi Sad, Subotica i Sombor. Okosnicu preduzeća čini prekogranična saradnja čije bi prednosti trebalo iskoristi za razvoj privrede. Na ruku ide i činjenica da Srbija sa mađarske strane ima najdužu zajedničku granicu sa Županijom Bač-Kiškun, što znači da su te dve regije, više od ostalih, upućene na saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari