Vest da će Srbija početi da proizvodi visokosofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate označila je novu fazu u razvoju domaće vojne industrije posebno za onaj deo koji se bavi proizvodnjom komponenti za vođenje raketnih sistema. Ugovorom, čija je vrednost oko 200 miliona evra, koji su u Abu Dabiju potpisali kompanija Earth i Jugoimport SDPR predviđen je zajednički razvoj raketnog sistema ALAS (Advanced Light Attack System).

Stručnjaci se slažu da je reč o najambicioznijem razvojnom projektu domaće vojne industrije, odnosno o protivoklopnom višenamenskom raketnom sistemu velikog dometa (od 25 do 60 kilometara) koji funkcioniše po principu vođenja bez neposrednog vizuelnog kontakta sa ciljem. „Realno je očekivati da se u najskorije vreme potpišu ugovori za mnogo veće iznose za zajedničku proizvodnju. Osim toga, sporazumom je predviđena saradnja i na razvoju drugih raketnih sistema“, rekao je pomoćnik generalnog direktora Jugoimport SDPR-a Nenad Miloradović.

Dodatne razloge za optimizam dao je prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić, koji je sa princom prestolonaslednikom UAE, šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, posetio štand Jugoimport SDPR-a na Sajmu naoružanja i opreme IDEX, i tom prilikom izjavio da je Bin Zajed zainteresovan i za raketni sistem „bumbar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari