Avion kompanije Er Srbija koji nosi ime najslavnijeg srpskog sportiste Novaka Đokovića sleteo je na aerodrom u Abu Dabiju nešto pre ponoći u nedelju i odmah je u vreloj pustinjskoj noći bio obliven „kišom“. Kada se avion zaustavio, radoznali putnici već su virili iza prozora i iznenadila ih je voda koja je lila po prozorima, ali ubrzo je stiglo obaveštenje. To je kiša dobrodošlice. Prema običaju avioni koji prvi put sleću polivaju se vodom za sreću.


Kapetan Miladinović, uspešno je spustio Erbas 319 u kojem je bilo oko 130 putnika, među kojima i reporterka Danasa u grupi novinara. Delegaciju Srbije na prvom letu iz Beograda do Abu Dabija, predvodio je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Na aerodromu čiji je slogan: „Ne morate da donosite svoju kuću da bi se osećali kao kod kuće“ presečena je crvena vrpca povodom ovog prvog leta uz prijatno osveženje koje su domaćini ljubazno ponudili.

Obično se očekuje da su putnici posle petočasovnog leta, koliko je od Beograda do Abu Dabija, umorni i bezvoljni, ali ovaj let nije bio takav i prošao je neuobičajeno brzo. Zaista je bio prvi korak za novi početak kako ga je pred poletanje s beogradskog aerodroma nazvao direktor Er Srbije Dane Kondić koga je u trenutku dok je izgovarao ove reči prekinuo glasan poziv putnicima za ukrcavanje. „To znači da je sve u redu“, šarmantno je prokomentarisao Kondić prepuštajući Vučiću, koji je neobavezno ćaskao s ministrima finansija i poljoprivrede Lazarom Krstićem i Draganom Glamočićem, da kaže koju reč. „Danas je važan dan za zemlju, ali možda i važniji za Er Srbiju“, poručio je Vučić i zahvalio se Đokoviću, što je nacionalnoj kompaniji svoje zemlje pružio svoje ime.

Posle kratke konferencije za novinare, svi putnici, među kojima je bio i Mlađan Dinkić, bivši ministar privrede i ekonomije, pošli su ka avionu. Vučić je, dok se čekalo na ukrcavanje, neobavezno i opušteno ćaskao s novinarima o svom prijatelju šeiku Muhamedu i snazi i veličini Abu Dabija. Prema njegovim rečima, Abu Dabi uistinu, 90 odsto, izdržava UAE. Od osam miliona stanovnika sedam i po su stranci i svi su stručnjaci i najbolji u onome što rade.

„Uz ulaganja iz UAE i ako bismo uspeli da dovedemo još stranih investicija i podignemo građevinsku industriju, Srbija bi stala na svoje noge. Ako Lazarevi (Krstić) uspeju da smanje budžetski deficit, onda je Srbija uspela. Da li će to biti lako za ljude? Neće. Sledi novi Zakon o radu zbog koga će svi da nam skoče na grbaču, ali znate da je on jedini moguć i da bez njega takvog ne možemo da uspemo. Interesantno mi je bilo kako su svi skočili kada smo govorili da ćemo da podignemo granicu za odlazak žena u penziju sa 60 na 63 godine. Ispada da su u Crnoj Gori vredniji od nas. Ja u to neću da verujem. Čega se mi plašimo? Rada? Dužeg rada. Volim da radim duže i ne znam šta bih radio u životu da ne radim ili da ne učim“, rekao je Vučić.

On je prepričao i šta mu je rekao Šimon Peres, s kojim je nedavno razgovarao. „Budućnost će nam doneti da radnici rade šest ili sedam sati, a dva sata da uče, dok će studenti šest ili sedam sati učiti a dva sata raditi. Mi u Srbiji nekako kao da želimo da radimo što manje i učimo što manje. To mora da se promeni“, rekao je prvi potpredsednik Vlade.

Neformalna atmosfera preneta je i u avion gde su putnike dočekale nasmejane i simpatične stjuardese u novim plavim lepo stilizovanim uniformama, spremne da pomognu i olakšaju oko prtljaga i nalaženja mesta.

Dvadesetak minuta po poletanju Vučić se bez sakoa i kravate uputio ka novinarima s pitanjem da li da prvo jedemo kolače ili ručak. Ručak je pobedio. Na meniju je kao predjelo bila šopska salata, za glavno jelo se biralo između tradicionalne srpske govedine sa kajmakom i njokama, kuvanog pilećeg filea s paprikom, paradajzom i crnim lukom serviranim sa krompirom i musake s pečenim paradajzom. Za dezert su u ponudi bili sir i krekeri kao i čokoladni kolač. Izbor pića je zaista bio veliki. Stjuardese su, koliko su mogle od novinara koji su se stalno negde šetkali, pokušavale da na najbolji i najbrži način obave svoj posao i to uz obavezan osmeh na licu. Bile su, čini se, malo zbunjene nemirnošću putnika, ali su uspele u svom zadatku.

Putnici su od direktora Er Srbije dobili kao uspomenu za prvi let sertifikat ove kompanije. Avion je sleteo i iz sa prijatnih dvadeset i nešto beogradskih stepeni stigli smo na pustinjskih trideset i nešto. Vredelo je.

Moguć ugovor s kompanijom za aviokomponente

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je da bi Srbija do 2020. mogla da postane regionalni lider u ekonomiji ukoliko se realizuju projekti na kojima se sada radi i o kojiima se pregovara. Za nekoliko nedelja mogao bi da bude potpisan ugovor s Stratom, kompanijom za izradu kompozitnih materijala za avioindustriju. „To je kompanij koja za pravi aviokomponente za boing i mogla bi zaposli oko 600 ljudi. Mislim da smo našli mesto za fabriku u Zemunu jer je njima važno da budu blizu aerodroma. Pregovori su u toku. Oni neće biti laki. Ovde se poštuje reč šeika Muhameda. Kad on to odobri ostali imaju nalog da taj ugovor naprave“, rekao je Vučić, posle razgovora s ministrom unutrašnjih poslova UAE šeikom Bin Zajedom s kojim je razgovarao o saradnji u oblasti obrazovanja, kao i nameri UAE da svoje studente školuju u Srbiji.

Prema Vučićevim rečima,tokom posete bilo je govora i o mogućem zakupu i kupovini srpskih firmi u stečaju, kako bi kroz navodnjavanje,hladnjače i prerađivačke pogone firme iz UAE mogle da ulažu u našu zemlju. „Postoji zainteresovanost ne samo za zakup i kupovinu kompanija u restrukturiranju s gubicima već i da ulože veliki novac i pet puta uvećaju prinose i zarade novac“, objasnio je Vučić. On je rekao da narednih godina očekuje da ako bilo šta od ovoga uspe, po prvi put u poslednjih 40 godina Srbija nema spoljnotrgovinski deficit što bi bila istorijska stvar za našu zemlju. „Ne možemo da budemo bogati kao oni, ali možemo da budemo pristojna zemlja i lider u ekonomiji u ovom regionu do 2020. Za to je potrebno samo pet ili šest godina, taman pre nego što postanemo članica EU“, rekao je Vučić i najavio da će o svom trošku za Novu godinu otići u Singapur ne bi li razgovarao s čelnicima te zemlje i nešto od njih naučio jer, kako je kazao, i UAE od njih sada uče.

Šah

Kako pet sati leta, osim hranom i pićem, treba nečim ispuniti, svako je tražio zabavu za sebe. Novinari i snimatelji smejali su se međusobnim doskočicama, a prvi potpredsednik Vlade izabrao je nešto ozbiljniji način za ubijanje vremena. Kako kaže, gde god putuje on igra šah. Prvi mu se s crnim figurama suprotstavio Milan Knežević, reditelj i predsednik udruženja filmskih umetnika. Zatim se u ime novinarske sile Vučiću suprotstavio kolega Mijat Lakićević (na fotografiji). U publici su osim, naravno novinara, bili i ministri Krstić i Glamočić, kojima je baš nekako zgodno bilo da sa svog mesta ispred gledaju šta se dešava na mestu iza. Rezultati odigranih partija poznati su učesnicima leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari