Vijetnamce držali pored boca za gas i buradi za dizel 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS)

Iako se pod pritiskom medija i aktivista za zaštitu ljudskih prava, ovih dana ponešto menja u položaju vijetnamskih radnika koje je beogradski ogranak Čajna enerdži inženjering angažovao na gradilištu fabrike Linglong, pitanja o tome kako rade institucije koje bi trebalo da štite domaće propise, samo se umnožavaju.

Tako je sa značajnom zadrškom, nedelju dana nakon što su mediji počeli da izveštavaju o teškim uslovima smeštaja i rada oko 500 Vijetnamaca, premijerka Ana Brnabić juče najavila da će imati sastanak sa svim resornim ministarstvima, da će pozvati i ljude iz kineske kompanije i da će rešiti sve probleme koji postoje. Rekla je da u ovom trenutku sve institucije rade svoj posao, zatražila da se ta situacija ne politizuje, ali i stavila ogradu – moramo da „gledamo kako da zaštitimo i investicioni, privredni ambijent u Srbiji“. Zašto institucije do sada nisu radile svoj posao, nije objasnila.

I ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gostujući televiziji RTV kod LJubice Gojgić, potvrdio je da vijetnamski državljani spavaju u neuslovnim prostorijama, ali je dodao i da su oni jako dobro plaćeni, zarađuju 900 evra, pa se upitao „zašto ne iskoriste taj novac da obezbede sebi dostojanstveniji život ovde“. Nije objasnio kako bi oni to mogli da urade, kada su, po rečima jednog od uzbunjivača, za višemesečni prekovremeni rad primili do sada samo jednu platu, a pasoši su im se do juče nalazili u posedu poslodavca.

„Kako se meni čini, oni posluju u skladu sa zakonima Srbije. Ovi problemi što su se javili nisu objektivne prirode. Moj utisak je da postoji animozitet prema kineskim investicijama u regionu i da forsiranje priče o ugroženosti prava vijetnamskih radnika ima političku notu“, rekao je Momirović i naglasio da državni organi ne guraju stvari oko Linglonga pod tepih, da inspekcije kontrolišu sve procese rada.

I nakon te izjave, međutim, nije razjašnjeno kako je moguće da inspekcije rada zaključe kako svi zaposleni imaju radne vize, odnosno kako su bez identifikacionog dokumenta radnika, utvrdili da se određena viza odnosi baš na tu osobu. Nije objašnjeno ni kako policija, kada je pre dva dana izdala nalog za zatvaranje dva smeštajna objekta jer su u neposrednoj blizini bile boce za TNG i burad za dizel, nije reagovala na to što je u skladištima zatekla grupu od 400 do 500 ljudi bez ličnih isprava.
– Upravo to idemo da proverimo – rekao je za Danas zaštitnik građana Zoran Pašalić i dodao da su vijetnamskim radnicima juče pasoši vraćeni.

Naglasio je da su spremni da izvrše detaljnu kontrolu, da je njegova ekipa i pre dva dana bila u Zrenjaninu a da je juče i sam krenuo sa njima kako bi, između ostalog, obišli i nove lokacije na koje se smeštaju Vijetnamci.

– Sagledavamo ne samo socijalni položaj i odnos prema poslodavcu, nego smo išli toliko daleko da upoznajemo i njihove navike, kako sebi organizuju život i koliko su tom sopstvenom organizacijom zadovoljni, uz svo poštovanje različitosti jer je to ipak drugačija kultura – rekao je Pašalić koji je i u saopštenju za medije naglasio kako će „tražiti informacije od Inspekcije rada i Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima o aktivnostima koje su preduzeli u ovom
slučaju, kao i od MUP-a o utvrđenom stanju tokom nadzora nad realizacijom rešenja kojim je zabranjena upotreba dva objekta za stanovanje“.

Sigurna administracija
U kadrovskoj službi srpskog ogranka kompanije Čajna enerdži inženjering, Danasu je potvrđeno da su svim vijetnamskim radnicima vraćeni pasoši. Na pitanje zašto su ih uopšte zadržavali, tvrde da je to učinjeno kako bi mogle da im se produže radne vize i dozvole, ali i da su neki radnici tražili da im putne isprave budu u administraciji, jer su smatrali da je to sigurnije.
LJ. B.

Izveštavanje medija dobrodošlo, ali…
Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo je izjavila da ambasada od svih kineskih kompanija zahteva da se pridržavaju zakona i propisa Srbije i da sa radnicima postupaju u skladu sa ugovorom. „Možda ste primetili i da nadležni resori u Srbiji ne smatraju da u kineskoj kompaniji ima navedenih teza pojedinih medija“, rekla je Čen Bo i dodala da je izveštavanje medija dobrodošlo, ali da „lažne informacije nikad nisu prihvatljive“. Ona je istakla da su svih ovih godina kineske kompanije učinile napore da doprinesu ekonomskom razvoju Srbije što svi srpski građani mogu da vide, osete konkretne rezultate te saradnje. E. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari