Vijetnamskim radnicima vraćeni pasoši, deo još čeka preseljenje 1Foto: N1

Preseljenje vijetnamskih radnika koji grade fabriku Linglong u Zrenjaninu, započeto u četvrtak uveče, još uvek nije završeno.

Deo radnika, njih 86 prebačeno je u obližnje selo Ečka, u hotel, ali do njih se ne može, na šta su se požalili i aktivisti koji žele da dostave solidarnu pomoć u odeći i obući.

Jedan deo radnika iz Vijetnama je smešten u upravnu zgradu firme Penfarm u industrijskoj zoni Jugoistok dok je njih 90 ostalo i dalje u neuslovnim magacinima, u šta se tokom današnjeg dana uverila reporterka Danasa prilikom obilaska svih tih lokacija.

Njihove prostorije osvanule su delimično ograđene zaštitnom žičanom ogradom, a pripadnici privatnog obezbeđenja ih i dalje ih čuvaju. Uprkos ogradi, jedan od radnika izjavio je da se nada da ih nisu zaboravili.

– Nije nam ovde dobro. Želimo i mi da odemo, ne želimo da ostanemo. Nadamo se da će to biti što pre – rekao je za Danas.

Na pitanje da li su njihove plate 900 evra, kako se moglo čuti u srpskoj javnosti, odgovorio je da su plate običnih radnika jako male, i da ne sme o tome da priča jer će imati problema. On je potvrdio i da su im pasoši vraćeni.

U ovom neadekvatnom smeštaju i dalje su se odvijale uobičajene rutine radnika, deo njih odlazio je na posao, deo se odmarao ili prao stvari, dok su neki pripremali hranu. U okolnim firmama zaposleni Zrenjaninci kažu da je tokom dana trajalo preseljenje.

– To su dobri momci, dosta njih je mlado, svi su se zadužili da bi ovde doputovali i nisu, izgleda, znali šta ih čeka. Nije im lako, a ni nama da to gledamo – kaže Zrenjaninac Savo Kesić.

Tokom jučerašnjeg dana nije se moglo saznati šta će biti sa preseljenjem ovih ljudi, koliko njih se izjasnilo za povratak u domovinu, a koliko ostaje na gradilištu.

Prema izvorima Danasa, deo vijetnamskih radnika koji se nije bunio smešten je u hotel u Ečki, a tamo su prebačeni i kineski inženjeri koji su bili smešteni u upravnoj zgradi fabrike Penfarm.

Na njihovo mesto juče tokom prepodneva raspoređeni su vijetnamski radnici. Reč je o kancelarijskom prostoru, sa parketom, grejanjem, tekućom vodom, kupatilima koji se u industrijskoj zoni Jugoistok iznamljuje za tri evra po kvadratnom metru.

Na terasama ovog objekta, nakon preseljenja vijetnamskih radnika, već je osvanuo, veš a privatno obezbeđenje ne dozvoljava novinarima prilaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari