Viša cena u interesu trgovaca strujom

Stručna javnost protiv novog poskupljenja električne energije u Srbiji koju je Vladi sugerisao MMF

Ostavite komentar


  1. Stavite magarca da vodi EPS i zaposlite 40% viska radnika i onda idite i u glas kukajte da je cena mala.

  2. Nema opravdanja ni za sadašnje povećanje cena struje,te je,zato, glupa i neodgovorna i totalno šarlatanska izjava ministra Antića da ono neće uopšte uticati na povećanje cene životnog standarda! A, sve živo je počelo da poskupljuje,i tek će Cena struje u Srbiji je, i inače,prema niskim platama i penzijama,najskuplja u Evropi,i na svetu!

    1. Poskuljenje se traži da se pokriju velika konstantna dugovanja velikih dužnika uključujući i državu. O tome niko ne govori.
      Udar nije mali: to su tri hleba.

  3. Mere koje govore da se sprema prodaja EPS-a,da se stranc,kupac ne muci da donese bilo kakve propise i da se ne zameri potrosacima zbog dodatnih poslupljenja.Kada poskupe i kada se usvoji formula po kojoj bi se poskupljenje struje vezivalo za inflaciju onda je sve ko puckica za kupca.Tako se voli Srbija.

  4. Ne kapirate, … jedini realni izvor zarade vuciceve tiranije su lopovske izvozne kombinacije (Krusik), ogromni porezi i Javna Preduzeca. Kao jedno od najprofitabilnijih JP, EPS je ‘dragulj’ u vucicevoj kruni, koju uvek stavlja na glavu kada od MMFa treba dobiti garancije za nova zaduzivanja.
    MMF je mnogo briga za cenu struje u Srbiji, ali ono sto ih i te kako jeste briga je to sto je Vucic, prakticno stavio EPS (i time – cene struje) kao hipotekarnu garanciju kod Planetarnog Zelenasa.
    Zato bi MMF povecao cenu srpske struje za 100% vec sutra, jer to Vucicevim lopovima znaci jos desetine milijardi dolara novih kredita!

  5. STRUJA SAMO ŠTO JE POSKUPELA, NAJAVLJUJE SE NOVO?

    Još nije počela naplata skuplje struje, a nalogodavac MMF zahteva novo poskupljenje. Električna energija poskupljuje minimalno, samo 3,9%, a Antić, ministar, kaže da je to minimalno povećanje i da je ona najeftinija u Evropi. On nije pomenuo da su i plate i standard najniži u toj Evropi. Ne znam da li Antić zna da niska efikasnost termoelektrana, kod nas oko 20 – 25%, a u svetu neke termoelektrane dostižu i 50%, u periodu 2012. do 2017. godine ukradena je električna energija za 6,18 milijarde evra (31,9 milijarde kWh struje), gubici električne energije iznosile 22% (dozvoljeni tehnički gubici su 5%), visoke plate zapošljenih (u 2020. g planira se prosečna plata od 100.000 dinara, u 2017. prosečna zarada NKV radnika iznosila 57.000 dinara, 20% više od srpskog proseka) i prekobrojni zapošljeni, zapošljavanje po partijskoj knjižici, a stručnost nije bitna, čak generalni direktor je po vokaciji pečenjar. EPS je prebukiran sa stručnjacima iznad 10.000. Šta je ETF obrazovao, kada je najveća energetska kompanija spala na roštiljdžije i pečenjare sa platama vodećim u zemlji. Naše rukovodstvo ni slučajno ne bi povećalo cenu struje, već MMF silom s motkama ih naterao, bezobraziluk? U avgustu mesecu 2019. godine potrošnja električne energije, u jednom domaćinstvu u Boru, je ostvarena u iznosu od 263 kWh (VT 200 kWh i NT 63 kWh). Svi troškovi koji pripadaju EPS-u jedinična vrednost iznosi 6,67 din/kWh ili 73,39% od cifre u računu, a ukupna specifična cena za 1 kWh, koje platio potrošač, iznosi 9,02 din/kWh ili 100% što je više za 2,53 din/kWh ili 28,05% su troškovi koji ne idu EPS-u, a idu iz džepa potrošača. Sa dodatnim troškovima struje, a kalkulacija je rađena samo sa troškovima koji idu EPS-u, Srpska struja nije najjeftinija, jeftinija je u Ukrajini i Kosovu, do duše i plate su tu negde bedne. Račun za struju je opterećen, neopravdano, ciframa naknada, neopravdano, za povlašćene proizvođače električne energije (0,093 din/kWh), naknada za unapređenje energetske efikasnosti (0,015 din/kWh) i na sve to PDV od 20%, TV pretplatom, koja takođe ide gore za 35 dinara, kako bi mogao ΛV sa kamarilom da nas laže do iznemoglosti sa hvalospevima i bajkolažima. Na ovaj način.potrošač koji je imao potrošnju 185 kWh mesečno i platio ukupno 10,14 din/kWh, od Nove godine će platiti 10,68 din/kWh za istu potrošnju električne energije ili ukupni račun biće skuplji za 99,9 dinara ili za 5,33%.

  6. Da vidimo kolika je cena struje?Citam moj racun,potrosnja 252 kwh,iznos ,sa 5% popusta 1914,55 din ili 7,597 din po kwh,odnosno 6,46 evro centi po kwh.Kolika je proizvodna cena struje?Nemojte nas praviti budalama.Kakav je argument fiskalnog saveta da je kod nas struja najjeftinija u regionu.?Sta on znaci osim lobiranja za uvoznike struje

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.