Prevoz železnicom u domaćem putničkom saobraćaju i prigradskoj železnici Beovoz od subote, 20. marta, skuplji je u proseku za 16 odsto. Železnice Srbije poslednji put korigovale su cene svojih usluga u unutrašnjem saobraćaju pre dve godine. Povećanje cena nije linearno, već je primenjen novi način njihovog formiranja, koji omogućava da na dužim relacijama cena prevoza po kilometru bude niža.

Tako sada, po novom cenovniku, za putovanje u drugom razredu putničkih vozova od Beograda do Novog Sada treba izdvojiti 288 dinara, a do Subotice 560 dinara. Karta do Niša koštaće 784, do Užica 616 dinara, a do Vranja 1.040 dinara. Ovo poskupljenje, takođe, ne obuhvata prevoz u Inter Siti Srbija vozovima. Od danas, osim korekcije cena prevoza, promenjen je i način obračuna prodaje karata i u vozu. Ubuduće će karta kupljena u vozu biti 30 odsto skuplja od redovne cene, čime se putnici stimulišu da kupe karte na blagajni. U prigradskoj železnici Beovoz uvodi se i druga zona prema Velikoj Plani, pa će i od Ripnja do Mladenovca važiti vozne karte iz sistema Beovoza. Železnice Srbije od 20. marta prvi put uvode i naplaćivanje kazne od 5.000 dinara putnicima koji izbegavaju da plate kartu u vozu. Ukoliko se uplata obavi u roku od 15 dana, iznos kazne smanjuje se na 2.000 dinara.

Beovoz

Pojedinačna karta u Beovozu od danas za jednu zonu koštaće 60 dinara (do sada je koštala 45 dinara), za dve zone 100 (do sada 90 dinara), a za tri 200 dinara (do sada 140 dinara). Cena mesečnih pretplatnih karata za zaposlene povećana je na 1.500 dinara (do sada 1.200 dinara), dok će povlašćene kategorije putnika (đaci i penzioneri), pretplatne karte umesto dosadašnjih 600, plaćati 800 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari