Više od 1.000 učesnika na Kopaonik biznis forumu 1Foto: FoNet

Jubilarni 25. Kopaonik biznis forum održaće se od 4. do 7. marta ove godine, a prvi put diskusije će biti organizovane tokom sva četiri dana.

Tema Foruma ovog puta je „Šta posle fiskalne konsolidacije: Kako fiskalnu stabilnost merama ekonomske politike pretvoriti u održivi rast i razvoj?“.

Događaj ponovo organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije. Govoreći ispred SES-a, Aleksandar Vlahović je najavio da će ove godine na forumu govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, kao i brojni ministri, među kojima su i Goran Knežević i Dušan Vujović.

Tu će biti i Timoti Marfi, član Upravnog odbora Masterkarda, kompanije koja je glavni sponzor Foruma, zatim Tanos Arvanitis iz MMF-a, Linda van Gelder ispred Svetske banke, kao i rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević. Specijalni gost Foruma je poznati futurolog Magnus Lindkvist, a među učesnicima su i novinar Ekonomista Tim Džuda i Florijan Biber, profesor iz Graca. Biće i dosta poslovnih ljudi, uključujući i Miodraga Kostića i Zorana Drakulića.

– Više od 100 novinara se do sada akreditovalo za Forum na kojem će učestvovati više od 1.000 ljudi – rekao je Vlahović.

On je, odgovarajući na pitanja u vezi s upravo najavljenim novim sporazumom sa MMF-om, rekao da Srbiji aranžman nije potreban radi eksterne likvidnosti, ali da jeste zbog tehničke pomoći.

– To što Srbija još nema investicioni rejting znači da nam program sa Fondom može pomoći u podizanju rejtinga. Mada mi već sada imamo bolji rejting od nekih zemalja koje su članice Evropske unije, recimo od Hrvatske – kaže Vlahović.

Profesor Dragan Đuričin je ocenio da Srbija sada „ima rast koji nije spektakularan, ali jeste u pozitivnoj zoni“ i podsetio da je 2014. agencija Blumberg objavila da Srbiji preti bankrot u roku od tri meseca, a da je stanje sada potpuno drugačije. Đuričin je ocenio i da bi do kraja godine javni dug Srbije prema projekcijama trebalo da padne na 60 odsto BDP-a, ali da je to i dalje mnogo za zemlju poput Srbije, koja ne bi trebalo da ima javni dug viši od 45 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari