Od marta prošle godine, kada je u okviru IRF-a u Crnoj Gori startovala kreditna linija za finansiranje projekata čiji su isključivi nosioci žene, odobreno je 18 projekata u iznosu od 597.870 eura.

Najviše projekata realizovano je u centralnom regionu Crne Gore – riječ je o 12 projekata u koje je uloženo 61 odsto planiranih sredstava. U pet projekata na sjeveru Crne Gore investirano je 26 odsto sredstava, dok se samo jedan projekat, u koji je uloženo 13 odsto novca, realizuje na jugu države. Ovo su podaci koje je na okruglom stolu posvećenom ženskom preduzetništvu saopštio potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović. Ovaj skup, koji je inicirala Evropska komisija (kroz projekat Evropska neđelja malih i srednjih preduzeća) organizovala je Privredna komora Srbije.

Lazović je podsjetio da je Vlada Crne Gore spremna da pruži podršku razvoju ženskog preduzetništva žena jer se u tome vidi jedan od izlaza iz ekonomske krize. U Privrednoj komori je od 2006. godine aktivan Odbor za žensko preduzetništvo, koji čine istaknute privrednice kao i predstavnice vladinog i nevladinog sektora. I predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković smatra da je podsticanje ženskog preduzetništva značajno za ukupni razvoj crnogorske privrede, a predrasude da žene nijesu u stanju da vode biznis, već se pokazalo, nemaju nikakvog osnova. Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič naglašava da Evropska komisija radi na pronalaženju načina da se prevaziđu okolnosti koje obeshrabruju žene da postanu preduzetnice. On je ukazao na podatak da u zemljama EU čak više od 90 odsto zaposlenih radi u malim i srednjim preduzećima.

Podaci govore da su samo u 9,6 odsto, od ukupno 28.882 registrovanih MSP, žene nosioci vlasništva. U PKCG ocjenjuju da je jadan od razloga za to nizak nivo svijesti potencijalnih preduzetnica o njihovoj ulozi i značaju u društvenom i poslovnom životu. U Crnoj Gori mala i srednja preduzeća čine 99 odsto ukupnog broja preduzeća, a prema zvaničnim podacima iz 2011. u malim i srednjim preduzećima bilo je zaposleno 107.482 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari