Proizvodnja u Železari Smederevo juče je ponovo pokrenuta, posle devetomesečne pauze, „zaduvavanjem“ druge visoke peći, a proceduri paljenja peći prisustvovao je ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić.


– Ovo znači vraćanje 5.300 ljudi na posao u Smederevu i Šapcu. Neki će do kraja maja biti na svom radnom mestu i moći će sigurno da hrane svoje porodice. Ovo nije samo podrška Smederevu već čitavom metalskom kompleksu Srbije, jer će više hiljada radnih mesta biti ponovo otvoreno, s obzirom da Železara ima puno kooperanata – naglasio je Dinkić.

On je dodao da je polovina kompletne proizvodnje već prodata, a do kraja meseca biće potpisana prodaja i ostalih količina. Prema Dinkićevim rečima državno vlasništvo nad Železarom samo je privremeno rešenje, a traga se za inostranim strateškim partnerom. Trenutno se pregovara sa jednim od najvećih proizvođača čelika u Evropi, najpre o potpisivanju ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koje bi kasnije trebalo da preraste u strateško partnerstvo, kaže ministar.

Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije, kaže za Danas da Vlada Srbije nije imala izbora i da je morala da pokrene proizvodnju u Železari Smederevo kako bi se sačuvao veliki broj radnih mesta.

– Postoje dve osnovne ideje zbog kojih je reaktiviran rad Železare. Prva je ta da će fabrika mnogo lakše naći kupca ako radi i proizvodi. Drugo, proračun je pokazao da Železara trpi manje gubitke kada radi nego kada proces proizvodnje stoji – ističe Nikolić i dodaje da bi idealna stvar bila da Železara napravi ugovor za Fijatom o proizvodnji limova za proizvodnju automobila, ali da je za to potrebno ulaganje u izgradnju nove linije.

Ekonomista Aleksandar Stevanović, međutim, ocenjuje da pokretanje Železare Smederevo nema smisla, osim sa stanovišta marketinga, jer je, po njegovom mišljenju, ona „efikasnija kada ne radi i kad su radnici na socijalnom programu, nego kada radi“.

– Kad ubacite sve inpute i kad inputi izađu iz Železare, ne možete da pokrijete nijedan cent plate radnika – rekao je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari