Viši trgovinski sud u Beogradu poništio je rešenje kragujevačkog Trgovinskog suda o privatizaciji firme PKB Transport, i time presudio da je promena vlasničke strukture ovog preduzeća obavljena prema važećim zakonskim propisima.
Direktor PKB Kragujevac Novak Vitković izjavio je za Danas da je presuda Višeg trgovinskog suda u Beogradu, kojom je poništeno rešenje kragujevačkog suda, skandalozna.

Viši trgovinski sud u Beogradu poništio je rešenje kragujevačkog Trgovinskog suda o privatizaciji firme PKB Transport, i time presudio da je promena vlasničke strukture ovog preduzeća obavljena prema važećim zakonskim propisima.
Direktor PKB Kragujevac Novak Vitković izjavio je za Danas da je presuda Višeg trgovinskog suda u Beogradu, kojom je poništeno rešenje kragujevačkog suda, skandalozna. „Tražićemo reviziju te presude kod Vrhovnog suda Srbije. Imamo konkretne dokaze o mahinacijama koje su pratile privatizaciju PKB Transporta i borićemo se do kraja“, poručuje Vitković.
Podsetimo krajem juna 2003. godine PKB Transport kupio je direktor te firme Dragoljub Milovanović, za oko 30.000 evra. Ubrzo su usledili protesti zaposlenih u PKB Kragujevcu, koji su svojevremeno osnovali PKB Transport, i koji su tvrdili da je Milovanović PKB Transport kupio po bagatelnoj ceni, i to zahvaljujući falsifikovanoj aukcijskoj dokumentaciji, u kojoj je naveo netačne podatke o broju zaposlenih i ukupnoj imovini privatizovanog preduzeća. Protesti zaposlenih u PKB Kragujevcu trajali su tri i po godine, a sa njihovim argumentima i dokazima o mahinacijama pri privatizaciji PKB Transporta upoznati su svi nadležni državni organi.
Vlasnik PKB Transporta (firma je u međuvremn preimenovana u MD – eks), Dragoljub Milovanović kaže da je zbog spora sa radnicima, preduzeće tri godine bilo u agoniji. Zainteresovani poslovni partneri su, prema njegovim rečima, odlazili, što je značajno otežavalo poslovanje firme. „Sada su stvoreni uslovi za početak saradnje sa partnerima iz Nemačke i Italije“, ističe Milovanović, napominjući da je već izvesna saradnja sa firmama iz Egipta, koja PKB otvara mogućnost da bude glavni distributer južnog voća u Srbiji.
Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije svojevremeno je izmenu vlasničke strukture kragujevačkog ptreduzeća PKB Transport uvrstio „u deset najsumnjivijih privatizacija u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari