Ovogodišnji internacionalni Salon vina „Monte vino Podgorica“ okupio je 80 vinarija iz zemalja u regionu, ali i iz Evrope i Južne Amerike, koji su bili zastupljeni preko distributera. Posetioci su mogli da degustiraju više od 400 vrsta vina. Iako se održava tek četvrtu godinu, podgorički Salon vina je visoko pozicioniran među sličnim manifestacijama.

U razgovoru za Danas neki od vinara objašnjavaju šta ih je motivisalo da izlože svoje proizvode. Jedan od razloga je, tvrde naši sagovornici, to što Crna Gora, kao turistička destinacija, ima veliki broj hotela i restorana u kojima bi želeli da predstave svoja vina. Osim toga, uprkos velikoj konkurenciji, oni nastoje da se njihovi proizvodi nađu i u maloprodajnim objektima. Doduše, bilo je i onih koji se pridržavaju krilatice: „Važno je učestvovati“, iako učešće na ovakvim manifestacijama svuda u svijetu, pa i u Podgorici, podrazumjeva i troškove koji idu na teret izlagača. Ta opaska se odnosi i na vinariju Stone Castle sa Kosova, koja drugi put zaredom učestvuje na podgoričkom vinskom salonu.

Artur Camaj, izvršni direktor te vinarije, potvrdio je za Danas da su za njih glavna tržišta Češka i Njemačka, s obzirom na to da tamo plasiraju oko 40 odsto svoje proizvodnje. Oko 15 odsto ukupne proizvodnje ostaje na Kosovu, dok do kupaca u Crnoj Gori stižu zanemarljive količine ovog pića. „Odlučili smo da se i ove godine pojavimo jer smo procjenili da je za nas region, odnosno Crna Gora, potencijalno važno tržište. Činjenica je, takođe, da je ovaj salon već prepoznat kao mjesto gdje se mogu naći i degustirati vrhunska vina iz cijelog svijeta“, kaže Camaj.

I predstavnik vinarije „Budimir“ iz Aleksandrovca Župskog svoje učešće na Salonu objašnjava željom da se predstavi na najbolji način i da izazove interesovanje restoratera i hotelijera, kao i svih ljubitelja vina. Čini se da mu je to i pošlo za rukom, s obzirom na to da je aromatičnim vinom „tamjanika“, koje je napravljeno od lokalne autohtone sorte, privuklo veliku pažnju posetilaca i degustatora, a bilo je i onih koji su poželjeli da ga kupe. Porodica Zdravković, vlasnici vinarije „Budimir“, bavi se ovim poslom već sedam decenija, dok tradicija uzgajanja vinove loze datira još iz 1878. godine. Saznali smo, takođe, zanimljiv podatak iz tradicije te porodice čiji je predak Živadin, uoči odlučujuće bitke za proboj Jankove klisure (1877. godine), donio vino iz svog podruma kojim je pričešćena srpska vojska. Knjaz Mihajlo Obrenović odlikovao je 1878. godine Živadina Zdravkovića za zasluge u oslobodilačkim ratovima.

U razgovoru sa vlasnikom vinarije Kalimut, Tomislavom Ukšanovićem iz sela Boljevići kod Virpazara (regija Crmnica), u kojoj se decenijama prava najbolja crnogorska vina, saznali smo da on ne brine za plasman svog proizvoda, jer „dobro vino uvijek nađe kupca“. Doduše vinarija Ukšanovića proizvodi relativno male količine vina – nekoliko hiljada litara godišnje, koje uglavnom nudi posetiocima podrumu uz tradicionalne domaće specijalitete. On kaže da na sajmu učestvuje jer smatra da ovakve manifestacije uvijek donesu nešto dobro vinarima.

Podrška Ministarstva poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore veliku pažnju poklanja vinogradarima i vinarima pomažući, kroz razne projekte, razvoj te poljoprivredne grane. Tako je, recimo, prošle godine subvencionisana nabavka 261.714 loznih kalemova. Zahvaljujući tome zasadi vinove loze povećani su za 20 hektara, a kroz program MIDAS odobrena su bespovratna sredstva, u iznosu od 574.782 eura, čime je podržano 20 projekta. Sudeći prema najavama podrška Ministarstva poljoprivrede razvoju ovog sektora neće izostati ni 2014. godine, a biće izražena kako kroz povećanje broja zasada tako i kroz modernizaciju vinarija i nabavku opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari