Vlada donela Odluku o emisiji dugoročnih obveznica 1Foto: Shutterstock/Jonathan Weiss

Vlada Srbije donela je danas Odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu u okviru ažuriranog GMTN programa (G1obal Medium Term Notes Programme).

Trajanje programa je, kako je saopšteno iz Vlade, godinu dana i omogućava pojednostavljen proces kliringa obveznica „što doprinsi efikasnosti transakcije“.

„Emitovanje obveznica u okviru Programa omogućava efikasno upravljanje javnim dugom i prisustvo Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da zelene i socijalno održive obveznice predstavljaju vrstu dužničkih hartija od vrednosti kod kojih se sredstva koriste isključivo za finansiranje ili refinansiranje postojećih, budućih ili ranijih zelenih i socijalno održivih projekata.

Obveznice, ročnosti deset godina emitovane su, kako je navedeno, po kuponskoj stopi od šest odsto u dolarima, „uz značajno interesovanje investitora iz celog sveta“.

Vlada je donela i Uredbu o utvrđivanju godišnjeg Programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2024. godinu čiji je cilj unapređenje stočarske proizvodnje i genetskog kvaliteta u stočarstvu.

Programom za tekuću godinu utvrđuju se obim i vrste mera kod velikih i sitnih preživara, kopitara, u svinjarstvu, živinarstvu, pčelarstvu i akvakulturi, kao i obim i način raspodele sredstava za sprovođenje tih mera.

Efekat primene ovog programa biće, kako je istaknuto, ostvaren kroz povećanje kvaliteta stočnog fonda, što indirektno dovodi do povećanja kvaliteta proizvoda u mesnoj prerđivačkoj industriji, a pozitivni rezultati proizašli iz Programa u prethodnim godinama uočeni su u oblasti govedarstva, kod mlečnosti krava, količine proizvedenog mleka po grlu i svih sastojaka mleka.

U svinjarstvu se, kako je navedeno, napredak registruje u broju živorođene prasadi, broju ukupno rođenih prasadi, trajanju laktacije, broju odgajenih prasadi i mase legla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari