Vlada izdvaja 419 miliona evra subvencija kompaniji za proizvodnju autobaterija u Ćupriji 1Foto: Shutterstock/T. Schneider

Slovačka kompanija InoBat, koja je najavila otvaranje fabrike autobaterija u Ćupriji, saopštila je da će joj Vlada Srbije za pokretanje tog projekta obezbediti 419 milona evra subvencija, piše danas Nova ekonomija.

Projekat se zove „Lav“, a fabrika će raditi na sklapanju sredstava za skladištenje električne energije, odnosno baterija za električna vozila.

Pored toga, kako se dodaje, imaće i postrojenja za reciklažu baterija, u skladu sa InoBatovom platformom za tzv. kružni razvoj lanca vrednosti.

„Sa zadovoljstvom najavljujemo da je Ćuprija odabrana lokacija za našu giga fabriku u Srbiji i projekat reciklaže kodnog naziva Lav, koji je bio u razvoju poslednje dve godine sa Međunarodnom finansijskom korporacijom“, navedeno je u saopštenju InoBata.

Planirano je da fabrika počne da radi 2025.

Projekat Lav će biti druga InoBatova fabrika u Centralnoj i Istočnoj Evropi, pored fabrike koja bi trebalo da proradi u mestu Voderadi, u Slovačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari