Vlada odlučila: Za kupovinu kuća na selu 950 miliona dinara 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo za brigu o selu

Vlada Srbija usvojila je danas predloge zakona o izmenama i dopunama zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća i o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, a odlučila je i da izmeni uredbu o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom za 2024. godinu.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća omogućava se, između ostalog, uvoz selekcionisanog reproduktivnog materijala koji potiče iz regiona sličnih ekoloških osobina sa regionom u kome će se uvezeni materijal sejati ili saditi.

Novim zakonskim rešenjima predviđeno je da poslove stručnog rukovođenja proizvodnjom šumskog reproduktivnog materijala i doradom mogu da obavljaju svi diplomirani inženjeri šumarstva koji su tokom studija izučavali oblast proizvodnje šumskog reproduktivnog materijala, saopštila je Vlada Srbije posle sednice.

Usvojen je i izmenjen i dopunjen Zakon o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, kojim se uvodi reciprocitet upisa sorti poljoprivrednog bilja upisanih u zajednički katalog Evropske unije ili sortnu listu u jednoj od država članica EU sa upisom u Registar sorti poljoprivrednog bilja Srbije.

Izmenama i dopunama tog zakona uređuju se i pitanja u vezi sa statusom zahteva za priznavanje sorte, koji podnose pravna ili fizička lica sa sedištem ili prebivalištem u EU ili njenoj državi članici i status održavaoca sorte, koji se priznaje pravnim ili fizičkim licima registrovanim kod nadležnog tela u državi članici EU, ali i propisuje obaveza obaveštavanja nadležnih tela država članica EU, kao i Komisije EU o svim promenama u Registru sorti poljoprivrednog bilja Republike Srbije.

Sorte poljoprivrednog bilja koje su već priznate u Srbiji biće priznate i u državama članicama EU.

Članovi Vlade doneli su Uredbu o izmeni Uredbe o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu, za šta je obezbeđeno 950 miliona dinara.

Usvajanjem tih izmena omogućen je nastavak realizacije tog programa, s obzirom na to da je na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava pristigao veliki broj prijava koje ispunjavaju uslove.

Vlada je usvojila i Zaključak o usvajanju Programa podrške ekonomskom razvoju manje razvijenih opština kroz razvoj porodičnog i ženskog preduzetništva na selu.

Tim programom se realizuje jedan od osnovnih ciljeva Vlade Srbije – podrška u sprovođenju mera u cilju ekonomskog i političkog osnaživanja žena, koje podstiču žensko preduzetništvo i ekonomsko osnaživanje žena iz osetljivih grupa, a edukativni i podsticajni programi utiču na podizanje svesti za aktivno učešće žena u politici i javnom životu, navedeno je u saopštenju.

Programom se utvrđuju ciljevi, korisnici i namena sredstava, finansijski okvir, način realizacije, zaključivanje ugovora, praćenje realizacije i izveštavanje.

Vlada je odlučila i da izmeni odluku o privremenoj zabrani uvoza peleta od drveta dodatnih 90 dana, imajući u vidu da poremećaji na tržištu tog proizvoda još nisu otklonjeni, mada su efekti zabrane primetni u poslednjih 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari