Vlada menja zakon: Biće obavezan ugovor o zajmu između fizičkih lica i overa kod javnog beležnika 1Foto: Pixabay/Leandro Aguilar

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog o dopuni Zakona o javnom beležništvu kojom se predviđa uvođenje obaveznih ugovora o zajmu u novcu između fizičkih lica u formi javnobeležničke isprave, budući da je trenutno u pravnom sistemu Srbije većina ovakvih transakcija nevidljiva za kontrolni aparat tokova novca.

Obavezan ugovor uveo bi se radi finansijske discipline i pravne sigurnosti, a javni beležnici bi, kao nosioci javnih ovlašćenja, potvrđivanjem ovih ugovora, privatne isprave prevodili u javne, pri čemu bi bio ustrojen i registar takvih ugovora radi kontrole i uvida Uprave za sprečavanje pranja novca u realnom vremenu, navedeno je u saopštenju Vlade.

Vlada je usvojila i izmene i dopune Uredbe o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima sa ciljem unapređenja bezbednosti i zdravlja zaposlenih i drugih lica na gradilištima.

Glavne izmene i dopune Uredbe, kako je objašnjeno, tiču se propisivanje roka u kome je investitor, odnosno zastupnik investitora, dužan da koordinatora za izvođenje radova upozna sa uvođenjem poslodavca ili drugog lica, a to bi bilo najkasnije sedam dana pre početka njihovog rada na gradilištu.

Izmene i dopune koordinatoru za bezbednost i zdravlje na radu omogućavaju da odlučuje o tehničkim, tehnološkim i/ili organizacionim rešenjima, radi planiranja različitih elemenata ili faza radova koji treba da se izvode istovremeno ili jedan za drugim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari