Ambasada Vlade Kraljevine Norveške i nevladine organizacije Centar za istraživanje migracija iz Beograda i Naša kuća iz Lipljana potpisali su juče, u Gračanici, ugovor o donaciji vrednoj oko 180 000 evra. Sredstva su obezbeđena u okviru projekta razvoja privatnog preduzetništva i ekonomske održivosti života u enklavama na Kosovu i Metohiji.

Ambasada Vlade Kraljevine Norveške i nevladine organizacije Centar za istraživanje migracija iz Beograda i Naša kuća iz Lipljana potpisali su juče, u Gračanici, ugovor o donaciji vrednoj oko 180 000 evra. Sredstva su obezbeđena u okviru projekta razvoja privatnog preduzetništva i ekonomske održivosti života u enklavama na Kosovu i Metohiji. Kako je saopšteno, u okviru ovog ciklusa pokrenuto je 17 projekata koji će zaposliti 59 osoba, a u proceduri odobravanja trenutno se nalazi još 30 novih ideja razvoja ekonomske održivosti na KIM. Cilj projekta, koji su pokrenuli i realizovali NVO Centar za istraživanja migracija iz Beograda i Naša kuća iz Lipljana, jeste da se pripadnicima zajednica na KIM obezbede sredstva za pokretanje i unapređenje preduzetničkih projekata čime će im se obezbediti materijalna sigurnost i olakšati egzistencija, prenosi KIM radio iz Čaglavice.
Biljana Jović, predsednik Centra za istraživanje migracija istakla je da je tokom dva meseca u 11 kancelarija Naše kuće podneto više od 300 predloga projekata od kojih je 21 izabran za finansiranje u prvom krugu projekta. Među odabranim projektima su različita preduzeća poput pogona za proizvodnju ratluka i žele bombona, vinarije, farme ovaca i pilića i slično. Posle potpisivanja ugovora, ambasador Blankeborng je u preduzeću za proizvodnju slatkiša Kondi u Gračanici otvorio pogon za pakovanje, a u Orahovcu vinariju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari