Izmenama Zakona o planiranju i gradnji, koje će vlada razmotriti na jednoj od narednih sednica, a pred poslanicima bi trebalo da se nađu tokom februara, postupak legalizacije bespravnih objekata biće pojednostavljen, a smanjiće se i najznačajnije takse, saopštio je juče na konferenciji za novinare ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić.


On je naglasio da dosadašnji tok legalizacije ide vrlo sporo kao i da građani nisu dovoljno motivisani da uđu u proceduru jer je složena, kapaciteti organa uprave nisu dovoljni da isprate sve postupke, a finansijske obaveze su previsoke. Zbog toga je njegovo Ministarstvo u razgovorima sa Stalnom konferencijom gradova i opština došlo do modela kojim bi proces trebalo da se ubrza, a najznačajnija novina je mogućnost da se sa opštinskom administracijom sklopi ugovor i sav teret pribavljanja dokumentacije prebaci na upravu, dok bi za ugrožene kategorije stanovništva takse mogle da se izmire u ratama na četiri godine. Za vlasnika, koji spadaju u kategoriju ugroženih, a imaju objekte za stanovanje do 100 kvadrata i bar četiri člana domaćinstva koji žive na toj adresi najmanje dve godine, biće omogućen popust za legalizaciju od 99 odsto i tako dobijen iznos biće moguće otplaćivati u narednih 20 godina. Za kvadrate u istom objektu koji prelaze ovu granicu popust iznosi 60 odsto, a toliko umanjenje za prvih 100 kvadrata imaće i porodice koje ne ispunjavaju socijalne uslove. Pri tom, popusti važe samo za objekte koji nisu izgrađeni u ekstra i prvoj zoni.

– U proteklih nekoliko decenija Srbija je bila zemlja nepravde jer su neki građani stajali u redovima kako bi prikupljali dokumentaciju i plaćali naknade za dobijanje građevinskih dozvola, dok su drugi gradili bez toga. Nemoguće je jednim zakonom sada sve to ispraviti, ali je činjenica da takva praksa mora da se prekine. I država ima veliki deo odgovornosti za takvu situaciju jer je u mnogim sredinama divlja gradnja bila jedini mogući način da građani dođu do krova nad glavom. Nisu postojala planska dokumenta, dažbine su bile nerealno visoke, procedure suviše komplikovane, administracija nije rešavala imovinsko pravne odnose, dok inspekcija nije činila gotovo ništa da spreči ili sankcionioše divlju gradnju – rekao je Dulić.

U ovom trenutku na legalizaciju čeka 790.000 objekata, koji su najvećim delom građeni za rešavanje osnovnog stanovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari