Vlada servilna prema zahtevima MMF-a

Vuletić: Nisu jasni kriterijumi po kojima se došlo do procene viškova zaposlenih
Stručnjaci negiraju da u EPS-u ima višak od hiljadu radnika

Ostavite komentar


  1. Како ствари стоје, нико не пита ни директора ЕПС-а Грчића ни министра енергетике Антића. До јуче причали да струја неће да поскупи, а од јуче поскупљује, с тим да не знају коначну цифру поскупљења у номиналном износу. Чекају да им израчуна ММФ, а шта друго још знају, осим да слушају газду.

  2. Jedno je sigurno,a to je da bi i Vlada volela da bude što manje otpuštanja i što manje poskupljenja.

  3. Bilo kako bilo mi koji ne radimo u EPS-u smo za to da vlada poslusa MMF jer njihovi predlozi dovode do smanjenja troskova i automatski vise novca za ostale vazne stvari u Srbiji.

  4. Mislim da je cifra od 1000 zaposlenih koji treba da odu iz EPS-a sasvim prihvatljiva. Reorganizacija je vise nego neophodna i potrebno je uraditi sto pre.

  5. Pa nema tu sta servilno ili ne, ako je nesto ekonomski opravdano. Mnogi zaboravljaju da se mora energetski sistem i servisirati

  6. Ako mislimo da zivimo kao deo uredjenog sveta moramo da se prilagodimo. Tako da nije moguce primati samo pozitivne trendove i stvari koje nam odgovaraju, vec sve u paketu

  7. Organizacija posla u EPSu je realna a MMF bi trebalo da prilozi na osnovu kojih kriterijuma je dosao do tog podatka.

  8. Smanjenje broja zaposlenih ugrozava rad EPSa. Bolje vlada da podeli EPS na manja preduzeca i uspostavi jos liberalnije snabdevanje strujom za domacinstva i privredu i tako ucini trziste otvorenim za prihode. Takva restruktuirana firma onda zadrzava postojece kapacitete po manjim rejonima.

  9. Nadamo se da ce ukoliko dodje do otpustanja radnika drzava stati iza njih i pomoci ce im da nadju neki drugi poso…

  10. Ovo je stvarno minimalno poskupljenje struje koje ce fradjani moci da istrpe. Naravno, to poskupljenje bi bilo mnogo vece da nismo poslovali kako treba.

  11. Ukoliko zelimo da saradjujem osa MMF-om neke uslove moramo da ispunimo. Ovo je minimalno poskupljenje i mislim da nece napraviti vece probleme nasim gradjanima.

  12. Koliko god nam teško palo svako poskupljenje struje, ne smemo zaboraviti činjenicu da je ekonomska cena znatno viša i da država mora polako da ide ka njoj. Nadajmo se da će uskoro doći povećanje plata i penzija i da će pokriti ove izdatke.

  13. Najbolje bi bilo da se pre svega napravi odgovarajući plan po kojem se može naći adekvatno rešenje za smanjenje troškova, uz što manje otpuštanje zaposlenih. Ali, ako je otpuštanje zaposlenih potrebno da bi se postiglo nešto drugo što je neophodno, onda šta da se radi, ne može sve uvek biti idealno i sjajno.

  14. Prvo treba da pokušaju da nađu neko rešenje bez otpuštanja toliko radnika, ako ne uspeju i ako je to otpuštanje opravdano treba to i prihvatiti.

  15. Ima tu mnogo više viškova nego što je rečeno. Pogotovo kad vidim neke šalteruše u raznim državnim firmama, kako igraju igrice na kompjuterima, glava me zaboli.

  16. MMF je mnogo više tražio od Srbije na reformama i stezanju kaiša ali je Vlada uspela mnogo toga da učini mimo MMF tako da postoji veća servisnost MMF prema zahtevima Vlade nego Vlade prema zahtevima MMF.

  17. Ako smo sklopili paket aranžman sa MMF-om, onda je i logično da sledimo njihove preporuke.

  18. Uveren sam da će MMF prihvatiti čvrste garancije koje bude dala Vlada Srbije i da neće biti otpuštanja radnika u EPS-u osim onog prirodnog odliva a takodje i onih koji se budu prijavili za otpremnine.

  19. Na radi se tu ni o kakvoj servilnosti, već o poštovanju dogovorenog i onoga što je neminovno u procesu reformi da se sprovede.

  20. MMF je mnogo više tražio od Srbije na reformama i stezanju kaiša ali je Vlada uspela mnogo toga da učini mimo MMF tako da postoji veća servisnost MMF prema zahtevima Vlade nego Vlade prema zahtevima MMF.

  21. Botovi obesmisljavaju komentarisanje i time manipulisu glasacima SNS stvarajuci laznu sliku da je lose dobro, a vec smo u ambisu.

  22. Menja se cena na tržištu sirovina koje se koriste za proizvodnju električne energije, tako da se i cena mora menjati.

  23. Ne radim u EPS-u i ne mogu da tvrdim da ima, ili da nema viska zaposlenih. Znam samo da i pored toliko zaposlenih, struja nestaje na trenutke po 5,6 puta dnevno, na delic sekunde. To je dovoljno da se elektricni aparati kvare. Sticem utisak da tu ima dosta nestrucnih ljudi, pa bi bilo dobro napraviti selekciju!

  24. To su gluposti. Samo lažu. MMF ne može da zahteva, pogotovo ne eksplicitno, povećanje cene struje, vode, gasa i sl. MMF ima savetodavnu ulogu, ne daju izričite naredbe.
    Samo prebacuju loptu.

  25. Više je ustupaka dobila država od MMF nego on od države, jasno je da stvari kontroliše Vlada

  26. Neka radnici sacuvaju svoja radna mesta,a poskupljenja,na njih smo se nekako i navikli,mora se.

  27. Svakako da u EPS ima prostora za racionalizaciju, ali o kolikom je broju radnika koji su višak će se tek utvrditi.

  28. Neka prestanu da izmišljaju više, nikakvo poskupljenje struje ne dolazi u obzir bez podizanja plata i penzija. Srbija ima premijera koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje. Srbija je na pravom putu razvoja.

  29. Cena struje jeste niska. Ali treba napraviti progresivnu skalu, zaštititi male potrošače, a velikim nametnuti ekonomsku cenu (po evropskim standardima).

  30. Treba biti realan i prisetiti se mnogih partijskih zaposljavanja u EPS, bez konkursa, potrebe i adekvatne strucne spreme !

  31. Koliko se sećam MMF je rekao da električna energija treba da poskupi za 7 %, ali ipak je uvećana za 3,8 %.

  32. To poskupljenje je zaista mizerno, a dobro će doći EPS-u, za održavanje svojih proizvodnih postrojenja.

  33. Ne verujem da će doći do otpuštanja tolikog broja radnika, verovatno će se napraviti neka reorganizacija, a mnogi koji su pred penziju, otići će uz otpremninu…

  34. Povecanje struje je verovatno sa razlogom, najavljeno je i povecanje plata pa ce to da pokrije sve.

  35. Poskupljenje dzabe komentarisati jer na to uticku vise sile,ali otpustanje, to moram komentarisati, EPS nema prekomeran broj radnika, jedino misljenje moje je da bi se samo trebalo drugacije rasporediti, prekvalifikovati radnike itd,..

  36. MMF je zahtevao da se cena struje poveca za 7,7 odsto, ali to se nece desiti. Struja ce poskupeti za 3.8 odsto sto je upola manje. Zasto vas to cudi, uvek u sezoni sve poskupljuje, tako i struja!?

  37. MMF u Srbiji vidi ozbiljnog partnera i verujem da ce se i po pitanju EPS-a naci najbolje moguce resenje.

  38. Ne razumete vi to ili ste zlonamerni. Taj novac koji se bude uzimao od neznatnog povećanja neće ići iz državne kase i samo će se preusmeriti u neku investiciju.To što ti misliš da je vlada poslušna prema MMF, to misli i sam MMF i to je za nas dobro.Onog trenutka kada im budemo rekli ne, oni će biti u situaciji kao vi danas da neće imati kako ni čime da nas natera na dalju poslušnost.To vreme nije došlo,ali nije ni tako daleko.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.