Vlada Srbije odobrila koncesiju javnog prevoza u Subotici 1Foto: J. Patarčić/Danas

Komisija za javno-privatno partnerstvo Vlade Srbije dala je pozitivno mišljenje na predlog Akta o ustupanju javnog prevoza u Subotici u koncesiju potencijalnom privatnom partneru.

„Realizacijom Koncesionog akta doći će do povećanja komfora stanovništva, poboljšanja i unapređenja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog i prigradskog prevoza putnika i implementacije održivog sistema prevoza na period od 15 godina. Koncesioni akt je ekonomsko-finansijski opravdan i omogućiće smanjenje rashoda, dodatne prihode i ostvarivanje direktnih i indirektnih ekonomskih koristi pre svega za javnog partnera, a zatim i za privatnog“, navodi se u zaključku dokumenta.

Kako je precizirano, da bi se to postiglo, potrebno je da privatni partner uloži 13,7 miliona evra u nabavku 55 novih savremenih autobusa, uz milion evra ulaganja u rekonstrukciju autobuske stanice.

Privatnik će u gradu voziti na ukupno 11 linija, gde će u odnosu na postojeće stanje biti ukinute dve linije, dodate dve nove i biti izmenje trase i stajališta na još četiri linije.

Kao linija pet biće uveden autobus od Malog Bajmoka, preko ulice Braće Radić do Aleksandrova, a kao linija 13 autobus od Makove Sedmice, preko Lifke do Malog Bajmoka. Ukidaju se dosadašnje linije 8a i 10, a menjaju traje i stajališta na linijama 1a, 2, 4 i 8.

Privatnik će biti taj koji će određivati cenovnik i naplaćivati karte, dok Grad Subotica zadržava kontrolu.

Prema hodogramu u dokumentu, proces izbora privatnog partnera započeće u decembru ove godine. Pripremni period počinje u aprilu sledeće, nabavka vozila i opreme od maja sledeće do novembra 2026. godine, a dok ne stignu sva nova vozila koristiće se postojeća, procenjena na 155 miliona dinara i ocenjena kao „nebezbedna i neadekvatna“.

Konačno, od maja sledeće bi trebalo da karte u javnom prevozu naplaćuje privatnik.

Ukoliko se sve navedeno desi, dosadašnji javni prevoznik „Subotica-trans“ odlazi u istoriju – likvidaciju, stečaj ili drugu statusnu promenu, a nakon više od veka postojanja, svi zaposleni prelaze kod privatnika.

Subvencije iz budžeta Grada ka „Subotica-transu“ samo prošle godine su iznosile skoro 500 miliona dinara, a prema dokumentu umesto toga planira se davanje 290 miliona privatniku za „koncesionu naknadu“, odnosno razliku između ostvarenog prihoda i cene vožnje po kilometru.

Dokumentom je procenjeno da bi tokom perioda od 15 godina u budžetu bile ostvarene uštede od najmanje 700 miliona dinara u odnosu na dosadašnje subvencionisanje „Subotica-transa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari