Nema dogovora, minimalac ubuduće koliko je odredila Vlada Srbije - sindikalci razmatraju naredne korake 1Foto: Shutterstock/Emmily

Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca nisu danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) postigli dogovor o minimalnoj zaradi za 2024. godinu, koja bi bila izjednačena sa vrednošću minimalne potrošačke korpe.

Očekuje se da će Vlada potvrditi sopstveni predlog da minimalac sa 40.000, koliko je ove godine, bude povećan na 47.154 dinara. Naime, prema Zakonu o radu kada se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera, procenat povećanja minimalne zarade određuje Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra.

I dok predstavnici Vlade Srbije i reprezentativnog poslodavačkog udruženja smatraju da je povećanje minimalne cene rada koje predlaže Ministarstvo finansija optimalno, sindikalci sa druge strane ističu da taj iznos nije dovoljan i da izaziva nezadovoljstvo i tenziju u redovima zaposlenih.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže za Danas da iako je povećanje minimalne zarade “solidno istovremeno nije i dovoljno i neprihvatljivo je zbog toga što je minimalac i dalje ispod iznosa minimalne potrošačke korpe”.

– To je razlog zbog čega mi nismo mogli da prihvatimo predlog za koji smatramo da je apsolutno u korist poslodavaca, a protiv interesa zaposlenih. Nisu problem samo minimalne plate u Srbiji već i ostale koje su u velikom broju prilično niske što se najbolje vidi iz toga da će posle najnovijeg povećanja minimalca jedan deo zaposlenih koji dosad nije bio u toj kategoriji ući u onu koja dobija minimalnu garantovanu platu – objašnjava Orbović.

Predsednik SSSS je rekao da iako je 2018. godine dogovoreno da će 2021. minimalac i minimalna potrošačka korpa biti izjednačeni to još uvek nije učinjeno. Dodao je da u Srbiji 236.000 zaposlenih prima minimalac ili iznos ispod minimalca i da su to ljudi koji rade u javnom i privatnom sektoru, a ne u firmama gde bi minimalac trebalo da se isplaćuje zbog poremećaja u poslovanju.

Prema njegovim rečima SSSS će se na svojim organima u narednih petnaestak dana izjasniti o tome na koji način sindikalci treba da odgovore na novonastalu situaciju odnosno na činjenicu da Vlada nije prihvatila njihov zahtev da se izjednači iznos minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe.

– U ovom trenutku, ne mogu da kažem koje korake ćemo preduzeti, ali je evidentno da postoji tenzija jer su zaposleni veoma nezadovoljni zbog niskih zarada. O tome kako će izgledati naša reakcija javnost će biti uskoro obaveštena – ističe Orbović.

Čedanka Andrić, predsednica Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, kaže za Danas da je bilo za očekivati da Vlada neće prihvatiti zahteve reprezentativnih sindikata a da je sa druge strane ponuđeni iznos minimalca za njih neprihvatljiv jer je niži od iznosa potrošačke korpe.

– Imaćemo sednicu Glavnog odbora na kojoj ćemo analizirati situaciju i odlučiti na koji način možemo reagovati u saradnji sa našim sindikalnim partnerima. Mislim da je svakako potrebno staviti akcenat na povećanje zarada u Srbiji koje su veoma niske – istakla je Čedanka Andrić.

Ona naglašava da sindikati imaju podatke da firme „kojima dobro ide“ isplaćuju mininalac.

– Minimalac bi trebalo da bude izuzetak i da bude isplaćivan dok je firma u opasnosti zbog problema u poslovanju – naglašava predsednica UGS “Nezavisnost”.

Predlog Vlade je da se minimalac poveća za 17,8 odsto i da bude 401 evro.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da će se minimalna zarada primenjivati od 1. januara, kao i cena radnog sata, koja će od početka sledeće godine biti povećana sa 230 na 271 dinar. Biće povećan i neoporezivi deo zarade, sa sadašnjih 21.712 dinara na 25.000 dinara, naveo je Mali.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Nikola Selaković je izjavio da će predloženim iznosom minimalca od 1. januara biti pokriveno 89 odsto minimalne potrošačke korpe.
Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić je izjavio da će povećanjem neoporezivog dela zarade i cene rada biti zadovoljne sve strane, jer će radnici dobijati više, a poslodavci će, iako će plaćati više, imati velika rasterećenja i zadovoljnije radnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari