Vlada: Uskoro poslovanje bez pečata

Ostavite komentar


  1. , počeće nova era poslovanja privrednih društava u Srbiji, koja će omogućiti da, sa prethodno donetim Zakonom o ePoslovanju i pratećim podzakonskim aktima, pravna lica postepeno pređu na elektronsko poslovanje koristeći elektronska dokumenta i potpise, elekronsku razmenu podataka, kao i elektronski arhivirana dokumenta.Naravno da je to potrebno bilo odavno uvesti. Vlada je to od sada i premenjuje i ne treba da se više koriste pečati.

  2. Nekome se pravi biznis, nekome ko je sertifikovano telo za pružanje ovih usluga. Pravljenje i koštanje pečata je neuporedivo jeftinije i dugoročnije rešenje od elektronskog potpisa koji je za mnoge komplikovan, USB i sve neuporedivo skuplje od pečata a što je najgore, pečat može da traje i duže od vlasnika a elektronska mogućnost potpisa se plaća svake godine i za do 5g sa nekim popustom ali kao 10 pečata. Da bi neko mogao da izvrši elektonsko potpisivanje mora da ima i kompjuter, a ako je starija generacija mora da ide na kurs. Da li država to obezbeđuje gratis, ili te tera da ideš kod nekog i da mu svaki put kada šalješ neki akt plaćaš za uslugu? Šta ako je nestanak struje, šta ako je prekid nainternetu, šta ako neki „milosrdni“ bace grafitne bombe na elektičnu mrežu??? Treba ostaviti obe mogućnosti u opticaju, pečat se nosi sa sobom, jednostavna je i brza upotreba, a ovo sa elektronskim potpisom te stresira. Objašnjenje da je sve oko pečata skuplje i komplikovanije je smešno.

  3. Ovako Srbija ide napred.Smanjiti nepotrebne administrativne namete.Elektronsko plaćanje je jednostavnije, jeftinije i brže .

  4. Ja bih ipak napomenuo da obavezno treba ostaviti potvrdjivanje pecatom dokumenta kojim se dokazuje nepostojanje obaveze koriscenja pecata na drugim dokumentima koji bi svakako trebalo priloziti svaki put kada se takva dokumenta salju ili prilazu. Ako me razumete….

  5. Jedini cilj je da se nekome napravi biznis, nekom ko je sertifikovano telo za pružanje ovih usluga. Pravljenje i koštanje pečata je neuporedivo jeftinije i dugoročnije rešenje od elektronskog potpisa koji je za mnoge komplikovan, USB i sve neuporedivo skuplje od pečata a što je najgore, pečat može da traje i duže od vlasnika a elektronska mogućnost potpisa se plaća svake godine i za do 5g sa nekim popustom ali kao 10 pečata. Da bi neko mogao da izvrši elektonsko potpisivanje mora da ima i kompjuter, a ako je starija generacija mora da ide na kurs. Da li država to obezbeđuje gratis, ili te tera da ideš kod nekog i da mu svaki put kada šalješ neki akt plaćaš za uslugu? Šta ako je nestanak struje, šta ako je prekid nainternetu, šta ako neki „milosrdni“ bace grafitne bombe na elektičnu mrežu??? Treba ostaviti obe mogućnosti u opticaju, pečat se nosi sa sobom, jednostavna je i brza upotreba, a ovo sa elektronskim potpisom te stresira. Objašnjenje da je sve oko pečata skuplje i komplikovanije je smešno.

  6. Ovim će se značajno olakšati i ubrzati poslovanje privrednih društava.

  7. Unapređenje poslovanja je svakako olakšica za sve. Elektronsko poslovanje će u mnogo čemu olakšati posao, a ujedno ćemo biti u korak sa ostatkom sveta.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.