Vlade najmoćnih zemalja odustale od dogovaranja o uvođenju globalnog poreza za milijardere 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Vlade najmoćnih zemalja sveta odustale su od dogovaranja o uvođenju globalnog poreza za milijardere, ali su obećale da će u budućnosti nastaviti da razgovaraju o toj ideji.

Na sastanku u Rio de Žaneiru, ministri finansija zemalja G20 složili su se da je potrebno da rade zajedno na oporezivanju najbogatijih pojedinaca na svetu, što je Brazil, koji predsedava G20, postavio kao prioritet.

Ministri su obećali da će početi „dijalog o pravednom i progresivnom oporezivanju, uključujući najbogatije ljude na svetu“, navodi se u nacrtu saopštenja i koji je Politiko imao uvid.

„Uz puno poštovanje poreskog suvereniteta, nastojaćemo da se kooperativno angažujemo kako bismo osigurali da pojedinci sa ultra visokom neto vrednošću budu efektivno oporezovani“, napisali su ministri u zasebnoj deklaraciji o međunarodnoj poreskoj saradnji.

Brazil je ranije izneo ideju o globalnom oporezivanju najbogatijih ljudi u svetu, inspirisanu reformom oporezivanja preduzeća, o kojoj se raspravljalo u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj.

Predlog koji je osmislio savetnik G20 Gabrijel Zukman predviđa da se za 3.000 najbogatijih milijardera u svetu na globalnom nivou uvede minimalna poreska stopa od dva procenta, čime bi se obezbedilo oko 250 milijardi dolara godišnje.

Uprkos načelnoj saglasnosti da se razgovara o toj temi, Zukmanov predlog nije dočekan blagonaklono. Negativan komentar imao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner, a američka sekretarka finansija Dženet Jelen bila je još direktnija, poručivši da SAD „ne vide potrebu i ne misle da je poželjno da uopšte pokušaju da pregovaraju o takvom globalnom sporazumu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari