Vladi dva meseca da nađe rešenje za RTB i Azotaru 1Foto: Fonet

Vlada Srbije mora da do sredine decembra Međunarodnom monetarnom fondu dostavi jasan plan mera kojima namerava da zaustavi dalje nagomilavanje dugova u gubitaškim firmama, pre nego što bord direktora Fonda odobri šestu reviziju aranžmana sa Srbijom.

To znači da će u naredna dva meseca morati da budu pronađena rešenja za RTB Bor, Azotaru, Petrohemiju i MSK. Osim toga, kako je na jučerašnjem predstavljanju postignutog dogovora naglasio šef misije MMF-a DŽejms Ruf, vlada se obavezala da sprovede i reforme u prosveti „sa kojima se posebno kasni“.

Novih detalja oko raspodele povišica juče nije bilo, osim što je ministar finansija Dušan Vujović rekao da ima prostora da se penzije povećaju za 1,5 odsto, što je donja cifra koju je tokom vikenda pomenuo premijer Aleksandar Vučić. Vujović je dodao da će jednokratni bonus penzionerima biti isplaćen u prvim danima decembra, te da konkretan iznos tek treba da se odredi, ali da je Vlada do sada razmatrala cifru od 5.000 dinara po čoveku. On je naglasio da ima prostora i za još neke bonuse, ali da o tome tek treba da se donese odluka.
Ministarstvo finansija još uvek izvodi sve računice, ali bi u naredna dva dana trebalo da bude poznato precizno koliko će koji deo javnog sektora dobiti novca.

Za sada se zna da će po pet odsto dobiti zaposleni u zdravstvu, kulturi, sudovima i kazneno popravnim ustanovama, vojsci i policiji. Po „šest ili više procenata“ će dobiti zaposleni u osnovnim i srednjim škilama, a nešto manje oni koji rade u visokom obrazovanju.
Vujović je naglasio da će sa svim ovim povišicama izdvajanja za plate i penzije, kao udeo u BDP-u, biti smanjena – o čemu je Danas juče već pisao – što će doprineti nastavku fiskalne konsolidacije.
MMF je revidirao svoje prognoze privrednog razvoja za Srbiju, pa sada očekuje da realni rast BDP-a u ovoj godini bude 2,7 odsto (prema ranijih 2,5), dok za 2017. prognozira tri procenta. Ministar Vujović za 2018. očekuje 3,5 procenta.

Poboljšane su i budžetske performanse, pa će tako deficit biti samo 2,1 odsto na kraju ove godine, što je po rečima Rufa „mnogo bolje od onoga što smo očekivali početkom godine“, kada je projektovan manjak od četiri odsto. MMF očekuje da u 2017. deficit bude samo 1,7 odsto.
– Vidimo i da javni dug pada godinu dana brže nego što je planirano i da će na kraju ove godine biti ispod 74 odsto BDP-a – rekao je Ruf.

On je dodao da se MMF i Vlada sada fokusiraju na reforme javnog sektora, „kako bi se obezbedile bolje javne usluge uz nastavak fiskalne konsolidacije“. Kako je rekao, javna preduzeća više ne smeju da nagomilavaju gubitke, čemu su „u velikoj meri doprinele fabrike iz rudarskog i energetskog sektora“.

– Program predviđa da vlada dostavi planove kako da se stane na put trajnoj akumulaciji gubitaka – jasan je Ruf.

Vujović se s tim složio, rekavši da je „sada trenutak da sprečimo da dugovi za električnu energiju i gas postanu prepreka sprovođenju reformi“.

– Predvideli smo da ćemo u narednih par meseci naći trajna rešenja – nadamo se restrukturiranjem. Ne mogu javna preduzeća da potroše 100 miliona evra gasa i da očekuju da to plate svi građani Srbije – rekao je Vujović.

On je podsetio na dobre rezultate ostvarene u sređivanju javnih finansija, između ostalog – da je u ovom trenutku, godinu dana pre završetka programa sa MMF-om, država već postigla 3,89 odsto „strukturnog prilagođavanja“ od predviđena četiri procenta. Strukturno prilagođavanje se odnosi na zbir ušteda i rasta prihoda. Vujović je dodao i da je za ovu godinu prvobitno bio planiran deficit od 160 milijardi dinara, a da danas imamo suficit od 37 milijardi. Na kraju godine, Ministarstvo finansija očekuje deficit od 2,1 odsto, „što je 80 milijardi dinara, odnosno polovina originalno projektovanog manjka“.

Vujović je kao dodatni kvalitet istakao da je ovakva fiskalna konsolidacija postignuta uz istovremen „preokret u privrednom rastu, u rastu plata i potrošnji, uz poboljšanje poslovnog okruženja i prihvatanje reformi“.


Ruf: Prioritet smanjenje javnog duga

– Najveći deo ostvarenih ušteda ide na smanjenje javnog duga. To je i dalje prioritet, jer je dug još uvek visok, ali je bilo mesta i za rast plata i penzija. Sa Vladom smo detaljno razgovarali o tome kako će biti rešen problem međusobnih dugova preduzeća iz energetskog i rudarskog sektora, što je uz usvajanje budžeta do sredine decembra, glavni zadatak države. Sva ta preduzeća imaju svoje specifičnosti, ali im je svima zajednički nedostatak finansijske discipline koji vodi opterećivanju budžeta – izjavio je Ruf.’]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari