Vlasnici srpskih vozila mogu po nižoj ceni da kupuju gorivo u Mađarskoj 1Foto: EPA-EFE/ YAHYA ARHAB

Strani vozači od petka u Mađarskoj moraju da plate za oko 0,60 evro centi više za benzin i dizel nego građani Mađarske, koji za litar ovog goriva daju oko 1,22 evra. Izuzetak su vlasnici vozila sa srpskim i slovenačkim tablicama, što je naljutilo ostale mađarske komšije.

Austrijski mediji izveštavaju da je Uredba mađarske vlade na čelu s premijerom Viktorom Orbanom da strani vozači od prošlog petka u Mađarskoj moraju da plate znatno višu cenu za benzin i dizel nego mađarski državljani, ne samo uzbunila nego i razljutila njihove susede Austrijance i Slovake, koji su dolazili iz pograničnih mesta da na mađarskim pumpama sipaju gorivo. Dodatno ih je razljutilo i to što su izuzetak od ovog propisa vlasnici vozila sa srpskim i slovenačkim tablicama, prenosi N1.

Prema novoj Uredbi, mađarski državljani benzin o 95 oktana i dizel plaćaju 479,9 forinti (oko 1,22 evra), a vlasnici stranih vozila 717,90 forinti. Cene važe do 1. jula ove godine, prenosi Večernji list.

Austrijski mediji pišu da su Austrijanci i Slovaci, posebno oni iz pograničnog područja koji su česti gosti Mađara, u četvrtak uveče čekali u ogromnim kolonama kako bi još jednom, odnosno poslednji put pre stupanja na snagu nove vladine odredbe, napunili rezervoare.

„Već na jednoj od MOL-ovih benzinskih stanica u blizini austrijsko-mađarske granice stranci iz zemalja Evropske unije dobili su informativni letak da ne smeju u rezervoare automobila točiti jeftinije gorivo. Izuzetak su, kako je navedeno, samo vozači sa srpskim i slovenačkim registarskim oznakama“, rekli su iz austrijskog udruženja „COBIN claims“ za zaštitu vozača.

Mađarski mediji prenose da Uredba o prodaji goriva po ograničenim cenama za mađarske državljane i tržišnim cenama za strance propisuje izuzetak. A on glasi da ako je u nekoj zemlji ograničena i državno regulisana cena benzina i dizela, onda vlasnici vozila sa tim tablicama i u Mađarskoj mogu da kupuju gorivo po nižoj ograničenoj ceni. Kada su u pitanju mađarski susedi, izuzetak se odnosi na vlasnike srpskih i slovenačkih vozila.

Austrijanci smatraju da Mađarska, kao članica Evropske unije zbog različitog tretmana državljana ostalih članica Unije na benzinskim stanicama krši pravila, a udruženje „COBIN claims“ navodi da treba sačekati da se vidi šta će povodom toga uraditi EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari