Ko je vlasnik Temua, čovek kome je jeftina roba donela milijarde? 1Foto: Shutterstock/Tada Images

Ime Kolin Huang ili naziv kompanije PDD holdings ne znači mnogo građanima Srbije, a nije previše poznato ni u svetu.

Međutim, platforma za internet kupovinu Temu je globalno poznata, a i u Srbiji ubrzano osvaja tržište internet kupovine.

Kolin Huang, osnivač kineske grupe PDD Holdings koja je vlasnik popularne diskontne platforme za e-trgovinu Temu, najbogatija je osoba u Kini po rang listi milijardera koju je danas objavila agencija Blumberg, prenosi Beta.

PDD Holdings je osnovao firmu „Pinduoduo“ koja je 2105. godine započela prodaju u Kini sa konceptom velikog asortimana izuzetno jeftinih proizvoda.

Za međunarodnu trgovinu, grupa ima zasebnu aplikaciju Temu koja je veoma uspešna, ali je na nišanu nekoliko država zbog nepropisne trgovinske prakse.

Bogatstvo Kolina Huanga (44) procenjeno je na 48,6 milijardi dolara (44,5 milijardi evra), prema Blumbergovoj rang-listi.

On je najbogatiji čovek u Kini i zauzima 25. mesto u svetu.

Kako piše na Vikipediji, rođen je 1. januara 1980. godine. On je osnivač i bivši izvršni direktor kompanije za e-trgovinu Pinduoduo, koja je sada najveća poljoprivredna platforma u Kini.

Huang je takođe vlasnik najmanje tri druge Kajmanske kompanije sa ograničenom odgovornošću, uključujući Pinduoduo.

Huang je stažirao u Guglu i Majkrosoftu.

Godine 2004. postao je inženjer u Guglu, a dve godine kasnije vratio se u Kinu sa Kai-fu Lijem da proširi Gugl usluge u toj zemlji.

Huang, nekada zaposlen u Guglu, sada je ispred kralja mineralne vode Žonga Šanšana koji je 2021. godine postao najbogatija osoba u Kini, zahvaljujući svom sveprisutnom brendu „Nongfu Spring“.

Šef giganta internet i video igara „Tencent“, Ma Huateng, na trećem je mestu sa 42,4 milijarde dolara (38,8 milijardi evra).

Za njim je sa 42,2 milijarde dolara osnivač „BiteDancea“ Žang Iiming koji se upravo povlači iz grupe koja ima popularnu aplikaciju „TikTok“.

Firma „Pinduoduo“ uživa sve veći uspeh u svojoj zemlji dok Kinezi smanjuju potrošnju i okreću se jeftinim proizvodima zbog usporavanja privrede i visoke nezaposlenosti među mladima.

Međunarodna verzija te firme, aplikacija Temu brzo jača u Evropi, gde je udruženja optužuju za manipulaciju korisnicima interneta i kršenje propisa. Od maja, Temu je pod pojačanom kontrolom Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari