Prvi put posle 15 godina od izbijanja oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji i 14 godina protektorata UN u južnoj srpskoj pokrajini, srpska i albanska udruženja porodica nestalih na KiM zajedno će u Beogradu i Prištini obeležiti Međunarodni dan nestalih.

 Za danas u isto vreme – i u Beogradu i u Prištini zakazane su zajedničke konferencije za novinare na kojima će govoriti predstavnici udruženja porodica nestalih i kudnapovanih na KiM. Pokrovitelj ove prve zajedničke akcije srpskih i albanskih udruženja je Međunarodna komisija za nestale.

– Na nekoliko zajedničkih sastanaka konstatovano je da vlasti u Beogradu i Prištini ništa ne čine da rasvetle sudbine nestalih i da je došlo do zastoja u ekshumaciji i identifikaciji. Želimo da se proces nastavi i tražimo dogovor o zajedničkom delovanju Beograda i Prištine, jer ni posle 14 godina od ratnog sukoba na KiM nije rasvetljena sudbina 1.700 nestalih – izjavila je za Danas Gordana Đikanović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM.

Prema njenim rečima, na konferencijama za novinare u Beogradu i Prištini učestvovaće po dva predstavnika srpskih i albanskih udruženja. Za danas u beogradskom Medija centru najavljena je i konferencija za novinare Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih na prostorima bivše Jugoslavije, čija će delegacija potom položiti venac na spomen-ploči srpskim stradalnicima u regionu, u Tašmajdanskom parku, a u Skupštini grada Beograda održaće se skup povodom Međunarodnog dana nestalih.

Prema podacima Međunarodne komisije za nestale, koja deluje u tridesetak država u svetu, na prostoru bivše SFR Jugoslavije kao nestale vodi se 11.886 osoba.

„Greška“ u pokroviteljstvu

Kako Danas nezvanično saznaje, greškom u saopštenju na sajtu Vlade Kosova zajednička konferencija srpskih i albanskih udruženja u Hotelu Grand u Prištini najavljena je kao deo programa obeležavanja Međunarodnog dana nestalih pod pokroviteljstvom kosovskog premijera Hašima Tačija. Vest je na intervenciju Međunarodne komisije za nestale juče ispravljena. Tači je pokrovitelj otvaranju Kompleksa groblja na Čabratu u Đakovici i državnoj ceremoniji otkrivanja „Ploče nestalima“ na prištinskom Trgu majke Tereze preko puta zgrade Vlade Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari