Dan nakon što je premijer Srbije Ivica Dačić rekao da će u javnom sektoru biti otpuštanja tamo gde se utvrdi da je situacija neodrživa – poslanici u izjavama novinarima u Skupštini Srbije složni su u oceni da je javni sektor preglomazan i neodrživ, ali ne i u tome kako taj problem rešiti.

 U vladajućoj koaliciji smatraju da ne bi trebalo govoriti o otpuštanjima, već da je za to pravi termin – racionalizacija i preraspodela viška zaposlenih. Stav opozicije je, ipak, da Vlada nema jasan plan i zato ne veruju da je spremna da reši problem viška .

„Tačno je da u javnom sektoru danas ima viška zaposlenih i to apsolutno svi znaju. To pitanje se neće rešiti ako danas radikalnom merom otpustimo 500, 1.000 ili 1.500 radnika“, istakao je juče poslanik SPS Đorđe Milićević i dodao da je premijer bio vrlo jasan, „ali ga mnogi nisu razumeli“, kada je rekao da će se na osnovu relevantnih podataka kroz sistemski pristup ući u reformu javnog sektora.

„Mi zagovaramo tezu da nema viška zaposlenih, već da ima manjka posla, rekao je Čolaković i naglasio da ljudima koji ostanu bez posla treba obezbediti drugi posao u realnom ili privatnom sektoru, a poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski očekuje da se posle ekonomskih mera uđe u drugi deo strukturnih reformi koje podrazumevaju reformu javnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari