Vodavoda osvaja zemlje Bliskog Istoka 1

Kompanija “Dom vode” potpisala je juče sa kuvajtskom firmom Card General Tradinc strateški sporazum i dodelila joj licencu za zastupanje i distribuciju brenda “vodavoda” u još tri zemlje, Katar, Bahrein i Saudisjku Arabiju.

– Prošle godine smo započeli saradnju sa kuvajtskim partnerom i ugovorili izvoz “vodavode” od miliona litara, ali smo te količine vrlo brzo premašili. Sporazum koji smo sada potpisali, omogućiće izvoz u još tri zemlje, a do kraja ove godine očekujemo da se proširi i na ostale države Zaliva – rekao je za Danas vlasnik fabrike i brenda Vojin Đorđević.

On je dodao da vrednost ugovorenog izvoza u ovom trenutku ne fascinira, reč je o nekoliko miliona evra, ali kaže da je poenta u onome što dolazi u budućnosti, a to su stotine miliona litara za nove kupce.

– Danas je najveća vrednost što se otvara novo tržištze a svaki novi kupac je u budućnosti ogroman potencijal. Ovim sporazumom smo obezbedili prisustvo u četiri zemlje, a oni će do kraja godine taj spisak sigurno prošitriti. Uz to, sada idem u Kinu, verujem da ćemo tamo biti uspešni jer imamo pregovore sa njihovim najvećim distributerom. Ako dogovorimo kako treba, biće to ogromne količine i tada ćemo moći da pričamo o velikom finansijskom efektu izvoza. U svakom slučaju, ovo je veoma važno i za Srbiju, jer je značajna svaka flaša koja se proda na najboljem tržištu na svetu – istakao je Đorđević.

Tvrdi da “Dom vode” ima dovoljno kapaciteta ali da je za ostvarenje velikih planova potrebno nabaviti novu opremu. On veruje da će to uspeti iz zarade od do sada ugovorenih količina i da će to omogućiti dobro pozicioniranje na svetskom tržištu.

– Mi se na našem prostoru teško borimo sa konkurencijom koja dolazi od najvećih svetskih multinacionalnih kompanija, koje drže najviše srpskih izvorišta i imaju najveću prodaju. Mislim da su tu trku izgubili i nestali su sa tržišta brojni mali proizvođači iako su imali vodu vrhunskog kvaliteta. Mi imamo drugu strategiju koja nam omogućava opstanak, opredelili smo se za izvoz. Sada bi mnogi hteli da se u to uključe, da kupe deo proizvodnje ili da uđu kao partneri, ali mi smo u prošlosti imali jedno loše iskustvo i vodavoda će zbog toga sigurno ostati u domaćem vlasnišvu – kaže Đorđević

Abdulaziz Abdeen, generalni direktor kuvajtske firme Caro General Tradinc koja je započela plasman “vodavode” na tržište Kuvajta a sada preuzima i distribuciju na ostale zemlje Zaliva, kaže za Danas da je veoma srećan zbog saradnje sa Đorđevićem.

– Sigurni smo da ćemo sa “vodavodom” osim na ova četiri tržišta, vrlo brzo ući i u sve zemlje Bliskog Istoka. To je veliki izazov za mnoge firme, ali je za nas lako jer je proizvod veoma kvalitetan i lako dolazi do kupaca – kaže Abdeen i dodaje da često boravi u Srbiji, da mu se mnogo naših proizvoda dopada i da već vodi pregovore sa nekoliko firmi oko izvoza. “Cene su vrlo povoljne za zemlje Zaliva, i verujem da ćemo sve što ima kvalitet kao vodavoda, moći lako da plasiramo”, objašnjava Abdeen.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma između “Vodavode” i kuvajtskog distributera, prisustvovali su i ambasadori Kuvajta i Katara, Yousef Ahmad Abdulsamad i Abdulah Sultan A A Ab Qatan, gradski menadžer Beograda Goran Vesić kao i predsednik Opštine Mionica, na čijoj se teritoriji nalaze izvorišta vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari