Mišljenje Nacionalne asocijacije prerađivača mleka Srbije da nisu stvoreni realni uslovi za vraćanje aflatoksina u mleku sa 0,50 na 0,05 mikrograma po kilogramu nailazi na određeno razumevanje u jednom delu stručne javnosti.


Milan Prostran, savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije, kaže za Danas da je potrebno da se nađe adekvatno rešenje koje ne bi dovelo u pitanje položaj ne samo domaće mlekarske industrije, već i farmera i stočara.

– Ako se bude čvrsto insistiralo na primeni evropskih regulativa kada je reč o količini aflatoksina u mleku, može doći do situacije u kojoj bi bilo zatvoreno pola farmi za proizvodnju mleka u Srbiji. Stoga nadležni moraju dobro da donesu dobru procenu šta učiniti u ovom trenutku. Sa jedne strane, poželjno je izjednačavati se sa standardima Evropske unije, a sa druge mora se voditi i računa o tome da li je domaća poljoprivreda u stanju da te norme ispuni – kaže Prostran. On napominje da je bilo slučajeva kada su donošeni zakoni čije odredbe nisu mogle da budu ispunjene. Recimo Zakon o veterinarstvu iz 2005. godine.

– Zato je po meni najvažnije preispitati aktuelne zakonske akte u oblasti poljoprivrede i privrede i prilagoditi ih stvarnim mogućnostima. Srbija neće tako brzo u Evropsku uniju. Ni najveći optimisti ne spore spekulacije da Srbija može da postane član Evropske unije tek 2020. To znači da imamo dovoljno vremena da usaglasimo sva svoja zakonska rešenja u skladu sa standardima EU. S obzirom na to, nema potreba za žurbom jer naš cilj treba da bude i zaštita interesa domaće privrede i stvaranje realnih mogućnosti da dostigne evropske standarde. Ako se bude žurilo, bojim se da ćemo se veoma često susretati sa situacijom kakva se zbila nedavno kada je reč o povećanoj količini aflatoksina u mleku – ističe naš sagovornik.

On dodaje da je svestan da njegov način razmišljanja može da bude neshvaćen od onih koji smatraju da ako nema trenutne primene evropskih regulativa nema ni konkurentnih srpskih proizvoda na tržištu i ističe da je o tim stvarima svakako važno razmišljati, ali da je isto tako važno razmišljati i o očuvanju stočarskog mlekarstva kao izuzetno važnog sektora srpske poljoprivrede.

Podsećanja radi, Nacionalna asocijacija prerađivača mleka Srbije je saopštila da se uslovi za smanjenje aflatoksina u mleku neće stvoriti sve dok se ne preduzmu svi neophodni koraci za osnivanje nacionalne referentne laboratorije. U Srbiji trenutno ne postoji pouzdan način merenja kvaliteta mleka, tvrde u toj asocijaciji, jer su odstupanja prema različitim metodama merenja istog uzorka čak i do sto odsto. U Nacionalna asocijacija prerađivača mleka Srbije naglašavaju da je u ovom trenutku izvan prometa 405 farmi i porodičnih gazdinstava kojima je proizvodnja mleka jedini izvor prihoda. U toj asocijaciji upozoravaju da u slučaju da se stočni fond ne uveća, a vrati prethodni pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina Srbiji preti uvoz mleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari