VOICE: 280 svinja u novosadskom naselju, uprkos zakonu 1Foto: EPA-EFE/ORLANDO BARRIA

Farma sa ukupno 280 svinja postoji u novosadskom naselju Klisa, iako je na takvim lokacijama maksimalno dozvoljeno držanje tri grla, piše danas novosadski istraživački portal.

Jedan od stanovnika Dragan Babić kazao je za VOICE da životinje žive u nehumanim uslovima, a da komšijama smeta miris koji se širi naseljem.

„Život blizu farme je, jednom rečju, užas. Pored zvukova jadnih životinja koje žive u nehumanim uslovima uzgoja, miris koji se širi naseljom je nekada toliko jak da ne možemo da otvorimo prozore svojih domova i proluftiramo ih“, rekao je Dragan Babić.

Babić živi u naselju Gornje livade na Klisi, a pomenuti „jak miris“ dopire iz obližnje Ulice Pantelije Milankovića, gde Jovica Obrovački uzgaja svinje, navodi portal.

Prema Odluci o držanju domaćih životinja koju je donela Skupština grada Novog Sada 2019. godine u tom delu grada dozvoljeno je držanje papkara do tri grla i njihovog podmlatka do četiri meseca starosti.

Sem Babića, i druge komšije su prethodnih godina nekoliko puta podnosile žalbe nadležnoj inspekciji, koja podnese prijavu, uzgajivač Obrovački prigovor, i tako u krug, piše VOICE.

„Posle silnih tužbi Obrovački ne da nije smanjio broj svinja na dozvoljenih tri, nego je povećao broj za stotinu“, navodi portal.

„Zanimljivo je i da Jovica Obrovački vlasništvo nad jednom parcelom deli sa Gradom Novim Sadom. A upravo na toj parceli, na dnu dvorišta, Obrovački ispušta stajnjak. Takodje, podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da Obrovački sa Gradom Novim Sadom deli vlasništvo i nad jednim objektom, dok su livada površine 766 metara kvadratnih i garaža u dvorištvu Obrovačkog, u vlasništvu grada“, piše VOICE.

Dodaje se da naselje Klisa nema kanalizacioni sistem pa najveći problem predstavlja to što Obrovački izmet lageruje odmah ispod farme, na otvorenom.

„Komšije su mu čak nudile i da oni izgrade septičku jamu gde bi se odlagala osoka i izmet, ali su svi naši pokušaji komunikacije sa njegove strane ignorisani. Voleo bih da iz nadležnih institucija dodju i borave u našem naselju i osete taj miris“, naveo je Dragan Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari