Na beogradskom aerodromu juče nešto iza podneva, uz državne počasti prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić dočekao je princa prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana a u delegaciji su bili i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i direktor Bezbednosno-informativne agencije.


Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Republike, gde su vođeni razgovori sa visokim gostom, „u razgovoru su istaknute višestruke mogućnosti unapređenja i razvoja bilateralnih odnosa između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predsednik Nikolić istakao je značaj saradnje između naših zemalja, posebno u sferi poljoprivrede, visokih tehnologija i u razvoju odbrambenih tehnologija i specijalizovane industrije“.

Razgovorima u predsedništvu prisustvovao je i premijer Ivica Dačić, zatim potpredsednici Aleksandar Vučić, Jovan Krkobabić i Rasim Ljajić, kao i ministar Mlađan Dinkić. „Tokom razgovora visokih delegacija posebno su istaknute perspektive unapređenja ekonomskih odnosa između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i uspostavljanje sveobuhvatne saradnje u okviru realizacije najavljenih zajedničkih projekata“ navodi se u saopštenju, ali nije precizirano da li je bilo konkretnih projekata.

Podsetimo, susret srpskih zvaničnika sa prvim šeikom UAE predstavlja nastavak razgovora započetih u oktobru prošle godine kada su u Abu Dabiju boravili Vučić i Dinkić. Prema saopštenjima koja su tada objavljena, bilo je reči o mogućnostima plasmana srpskog oružja i municije Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zajedničkim projektima za razvoj i proizvodnju raketnih sistema i supersoničnih trenažnih aviona. U toj poseti Dinkić je predložio šeiku zajednička ulaganja u poljoprivredu i agroindustriju, kao i u projekat navodnjavanja na teritoriji Srbije. Dosta reakcija u zemlji bilo je povodom ponude da arapski kapital uđe u neka od poljoprivrednih dobara koja sada posluju na ivici rentabilnosti, a pominjani su PKB i PIK Zemun. Da li juče u tom delu bio postignut neki dogovor nije saopšteno, ali se više detalja o poseti očekuje narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari