Ministar odbrane u Vladi Srbije Dragan Šutanovac izjavio je juče da će Zastavina fabrika oružja tokom ove godine Vojsci Srbije isporučiti 1.500 vojnih pušaka M 21. On je prilikom posete Zastavi Oružju rekao da se aktivnosti u vezi sa izvozom domaćeg oružja i vojne opreme u Irak, odvijaju prema dogovoru sa iračkom Vladom.

Ministar odbrane u Vladi Srbije Dragan Šutanovac izjavio je juče da će Zastavina fabrika oružja tokom ove godine Vojsci Srbije isporučiti 1.500 vojnih pušaka M 21. On je prilikom posete Zastavi Oružju rekao da se aktivnosti u vezi sa izvozom domaćeg oružja i vojne opreme u Irak, odvijaju prema dogovoru sa iračkom Vladom. „Vlada Iraka je u jednoj nemačkoj banci već deponovala neophodan novac i izvozni aranžman srpskih oružara mogao bi da počne da se realizuje. Taj novac bi u Srbiju trebalo da stigne tokom ove nedelje“, naglasio je Šutanovac i podsetio da je reč o izvoznom aranžmanu vrednom 235 miliona dolara.
Ministar ekonomije Mlađan Dinkić poručio je da će od ovog meseca, pa do kraja godine Zastava Oružje od Ministarstva ekonomije dobijati subvencije od po 30 miliona dinara mesečno. Taj novac biće upotrebljen za osavremenjavanje proizvodne opreme u kragujevačkoj fabrici i za nabavku repromaterijala, čime će se stvoriti uslovi za nesmetanu realizaciju ovogodišnjih izvoznih poslova Zastave Oružje, koji su ugovoreni u vrednosti od oko 30 miliona dinara.
– Pre dve nedelje imali smo sastanak sa predstavnicima najznačajnijih domaćih fabrika namenske proizvodnje, i tada smo konstatovali da država mora da promeni odnos prema vojnoj industriji. Moraćemo da rešavamo pobleme iz prošlosti, ali i da obezbedimo novac za razvojne planove preduzeća namenske proizvodnje. Tako će sva preduzeća namenske proizvodnje do kraja nedelje morati da dostave poslovne planove, a u aprilu ćemo na Vladi doneti odluku o konverziji njihovih dugova, a odobrićemo i socijalni program – rekao je Dinkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari