Niški gradonačelnik Miloš Simonović izjavio je da će uskoro početi izgradnja Kargo centra na međunarodnom aerodromu „Konstantin Veliki“, po što je posle sedam godina „pregovora“ sa Vojskom Srbije postignut dogovor da se 170 hektara aerodromskog zemljišta prenese na grad.

Međunarodni Kargo centar gradiće austrijska firma Ajmaks, uz učešće britanskog investicionog fonda Čejton, a vrednost posla je 60 miliona evra.

– Sa Ministarstvom odbrane i Direkcijom za imovinu Srbije, i u prisustvu ministra odbrane Dragana Šutanovca, nedavno smo potpisali sporazum kojim se definitivno rešava status zemljišta niškog aerodroma, nad kojim je do sada država imala pravo svojine, a Ministarstvo odbrane pravo korišćenja. Prema tom sporazumu, aerodromsko zemljište vraćeno je na korišćenje gradu Nišu, a po novom Zakonu o vraćanju imovine lokalnim samoupravama postaće svojina grada, odnosno aerodroma. U toku je priprema ugovora kojima će se ovakav sporazum konkretizovati i koje će uskoro usvojiti Vlada Srbije. Ovakav sporazum je najveći pomak u Srbiji po pitanju prenosa državneimovine čiji je korisnik Vojska Srbije na lokalne samouprave – kaže gradonačelnik Simonović za Danas.

On tvrdi da uprkos dužem čekanju na rešavanje statusa aerodromskog zemljišta „nema nesporazuma“ sa Ajmaksom.

– Niški aerodrom i Ajmaks jesu potpisali ugovor o izgradnji Kargo centra još oktobra prošle godine, ali je taj ugovor u startu bio uslovni, a investitori su prihvatili da će stupiti na snagu tek kada se reši status zemljišta – kaže on.

U ugovoru je navedeno da će se u sklopu Kargo centra, ukupne površine135.000 kvadratnih metara, nalaziti i hotelski kompleksii kancelarijski prostor. Prilikom potpisivanja ugovora investitori su saopštili da će njegova izgradnja biti završena za šest do osam godina, a u Centru će biti zaposleno oko 500 ljudi.

– Sporazum sa Ministarstvom i Direkcijom koji rešava status aerodromskog zemljišta obuhvata i druga pitanja vezana za stavljanje u funkciju

imovine koja nakon reformi Vojsci Srbije više neće biti potrebna. U njemu se navodi i da će Vojska ustupiti Nišu i kompleks kasarne „Bubanjski heroji“, koji ima površinu od 15 hektara i nalazi se u centru grada. Na ovoj izuzetno atraktivnoj lokaciji uskoro bi trebalo da počne izgradnja velikog stambeno-poslovnog bloka. Zauzvrat, grad će biti obavezan da Vojsci ustupi izvestan broj novoizgrađenih stanova sa te lokacije za potrebe njenih pripadnika, od kojih 32 stana odmah. Za izgradnju ovog poslovnog i stambenog centra već ima više zainteresovanih investitora -kaže Simonović.

 

Ostaje samo jedna vojna baza

– Grad Niš je sporazumom preuzeo i obavezu da zajedno sa Ministarstvom odbrane radi na eksproprijaciji zemljišta za jedinu vojnu bazu koju će Niš imati. Umesto više kasarni, Vojska Srbije će u Nišu imati samo bazu koja će biti u sadašnjoj kasarni „Mija Stanimirović“. Kasarna će biti proširena kako bi u nju bile preseljene ostale kasarne, a ti vojni objekti će biti oslobođeni za potrebe grada. U korisništvu Vojske ostaće možda još samo Dom Vojske Srbije, za koji nam je rečeno da treba Generalštabu, kao i pripadnicima Vojske kojih u Nišu ima dosta, a treba negde da se druže – kaže Simonović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari