Za svega nekoliko sati ispunjena je kvota za Vojvodinu za prodaju kukuruza republičkim Robnim rezervama. Od ukupno 50.000 tona, koliko će Robne rezerve otkupiti u Srbiji, za vojvođanske ratare i zadruge rezervisano je nešto više od 28.000 tona.


Razlozi za tako veliko interesovanje poljoprivrednika da državi prodaju kukuruz su korektna cena i sigurna naplata. Otkupna cena je 18 dinara po kilogramu sa porezom na dodatu vrednost, što je za 10 odsto veća cena od one na komercijalnom tržištu.

– Poljoprivrednici iz Vojvodine su se odlučili na prodaju kukuruza zbog iskustva iz ranijih sličnih projekata, kada se država pokazala kao dobar platiša. Otišlo se i korak dalje, tako da će preuzet kukuruz biti plaćen u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora – kaže direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

Međutim, 50.000 tona, koliko otkupljuje država, tek je nekoliko procenata ukupne proizvodnje kukuruza.

– Količina koju otkupljuje država je tek mali deo ukupne proizvodnje kukuruza u Srbiji. Uz to, problem su i dodatni troškovi, s obzirom na to da je na gazdinstvima kukuruz već u ambarima i silosima, pa će izvlačenje iz ambara uvećati troškove ratarima, odnosno smanjiće im eventualnu zaradu – kaže član Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković.

Uprkos velikoj suši proizvodnja kukuruza, nije značajnije podbacila u odnosu na prethodnu godinu, pa se rod procenjuje na više od šest miliona tona. To će biti dovoljno za domaće potrebe, a preteći će i za izvoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari