Nemačka će nastaviti da finansijski pomaže Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, izjavio je juče ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas. „Na taj način ćemo pokazati da želimo da poboljšamo život građana Srbije“, rekao je Mas u razgovoru sa predsednikom opštine Vršac Čedomirom Živkovićem.

Nemačka će nastaviti da finansijski pomaže Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, izjavio je juče ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas. „Na taj način ćemo pokazati da želimo da poboljšamo život građana Srbije“, rekao je Mas u razgovoru sa predsednikom opštine Vršac Čedomirom Živkovićem. Mas je naveo da je EU od 2000. godine za Srbiju izdvojila oko dva milijarde evra, a da je Nemačka, na osnovu bilateralnog sporazuma sa Srbijom, izdvojila dodatnih 600 miliona evra. On je naveo da se iz tih sredstava realizuje i Program za unapređenje sistema vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda koji u osam opština srednje veličine u Srbiji sprovodi Nemačka banka za razvoj (KFW). Prema njegovim rečima, takvi projekti od kojih građani imaju opipljive koristi od velike su važnosti za Nemačku.
Predsednik opštine Vršac osvrnuo se na zajedničku istoriju nemačkog i srpskog naroda u Vršcu kroz vekove i istakao da je ulaganje nemačke Grupe Štada u Hemofarm, najveća nemačka investicija u Srbiji, koja je doprinela otvaranju novih radnih mesta i poboljšanju životnog standarda velikog broja građana. Nemački ambasador posetio je i vršački koncern Hemofarm, u kome je već dve godine većinski vlasnik Štada Grup. On se upoznao sa razvojem kompanije, proizvodnim kapacitetima, programima i izvoznim poslovima koji predstavljaju polovinu proizvodnje koncerna, što je u prošloj godini iznosilo 185 miliona pakovanja.
– Drago mi je što sam u poseti Hemofarmu koji je najveća nemačka investicija u Srbiju. Uspešno preuzimanje te kompanije od strane Štada Grupe je dobar primer koji može da bude podsticaj za nova ulaganja nemačkih investitora u Srbiju. Da bi se nemačko-srpska razmena još više razvijala, ključna su dva preduslova: politička stabilnost i pravna sigurnost, s jedne strane, i s druge, povoljni poslovni rezultati koje je imao Hemofarm uprkos teškim uslovima. Impresionirao me je podatak da Hemofarm gotovo 50 odsto proizvoda izvozi. Dakle, dobre poslovne performanse imao je i pre sinergije sa Grupom Štada, a sadašnja saradnja značajna je ne samo za dobre rezultate kompanije, već i za razvoj privrede obe zemlje – rekao je ambasador Mas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari