Vranje: Nemačka kompanija traži radnike preko bilborda u centru grada, a od fabrike ni traga 1Foto: Vojkan Ristić

Iako je Presednik Srbije najavio da će prioritet u zapošljavanju kod novog poslodavca u fabrici Kompanije Neix u Vranju imati oni koji su dobili otkaz u Geoksu, novinaru Danasu više radnika je danas potvrdilo da nemaju nikakve odgovore da će dobiti posao, iako su se prijavili za ta radna mesta.

– Mejl koji je dat da se prijavimo ne funkcioniše i dobijamo samo nepoznatu poruku – kaže za Danas A.J. bivša radnica Geoksa, koja danima pokušava da dobije informaciju o svom potencijalno novom zaposlenju u Kompaniji Neix iz Nemačke, koja bi trebalo da otvori svoju fabriku u Vranju u februaru.

Neix, koji se bavi obućarskom industrijom specijalne namene, objavio je više javnih poziva preko bilborda u Vranju u kojima je navedena i adresa za prijavu.

– Nema nikakvih odgovora već danima, a iz medija smo pročitali da Nemačka kompanija još uvek nije registrovana u Srbiji u zvaničnim dokumentima Agencije za privredne registre – navodi D.S. koja je takođe, informišući se sa jednog od bilborda u centru Vranja, aplicirala za posao kod novog poslodavca.

U Gradskoj upravi u Vranju, niko nije bio spreman da, za Danas najavi otvaranje nove fabrike obuće u Industrijskoj zoni Bunuševac na periferiji Vranja, kako se i na zvaničnom bilbordu navodi mesto lokacije nove fabrike.

Bez odgovora je ostalo i pitanje, u kom prostoru će raditi nova fabrika cipela kada je bivšu fabričku halu Geoksa u Vranju u međuvremenu preuzela Kompanija Teklas iz Turske, gde je u Vranju zaposleno oko 250 radnika.

Prostor u Industrijskoj zoni Bunuševac, prema zvaničnim podacima ima oko 40.000 kvadratnih metara i on se nalazi u potpuno nerazjašnjenim imovinsko pravnim odnosima s obzirom na to da je Preduzeće Geoks u Srbiji u fazi rešavanja imovinsko pravnih odnosa.

U Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, Danasu je rečeno da oni „nemaju nikakve informacije o preuzimanju radnika sa evidencije nezaposlenih lica“, kao i da „nemaju najave o otvaranju novih radnih mesta u zvaničnoj proceduri“, kao ni „zahteve nekog novog poslodavca za radnicima iz oblasti obućarske industrije“.

Kada je u avgustu prošle godine, nakon pet i po godina, Kompanija Geoks u Vranju zatvorila svoju fabriku bez posla je ostalo 1.200 radnika iz Vranja i okoline.

Predsednik Srbije tada je najavio da će „većinu radnika preuzeti Kompanija Teklas“, koja ima svoju fabriku u Vladičinom Hanu i pogon u Vranju. U međuvremenu posao je dobilo oko trista radnika.

Vučić je potom najavio da će u februaru ove godine biti u Vranju otvorena fabrika „Nemačke kompanije i da će radnici imati veće plate u odnosu na one koje su primali u Geoksu“.

Osim bilborda i ćutanja na poslate mejlove u Vranju nema ni novog investitora iz Nemačke, ali ni bilo kakvih zvaničnih informacija gde će i kada biti otvorena nova fabrika.

U Kompaniji Geoks, radnici su prosečno primali zaradu od 35.000 do 50.000 dinara, uz izuzetno loše uslove rada i bez ikakve sindikalne zaštite.

U Teklasu, koji se bavi proizvodnjom delova za auto industriju, uslovi rada i zarade su veće, ali je neizvesno koliko bi ova fabrika mogla dugo da radi i u Vladičinom Hanu, kao i njen za sada „istureni“ pogon u Vranju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari