Ministarstvo finansija i privrede pozvalo je sve opštine u Srbiji, uključujući i vojvođanske vlasti, da do 30. aprila prijave neplaćene obaveze koje imaju prema privatnom sektoru, a koje su nastale po osnovu finansiranja kapitalnih investicionih ulaganja. Država će, navodi se u pozivu Ministarstva, preuzeti obaveze lokalnih samouprava prema, pre svega putarskim i građevinskim preduzećima koja su na ivici likvidnosti ili su im računi blokirani i to tako što će preduzeća svoja potraživanja od lokalnih vlasti naplatiti državnim hartijama od vrednosti emitovanih na ime tih preduzeća.

Republika Srbija postaće tako novi poverilac lokalnih vlasti a svoj dug će od njih naplatiti obustavom pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit preduzeća, kao i odgovarajućeg dela nenamenskog transfera.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština i prvi čovek opštine Paraćin Saša Paunović kaže za Danas da je ovakav potez ministar finansija Mlađan Dinkić najavio prošle godine na sednici Predsedništva SKGO i da je to dobar model kako rešiti velike dugove prema građevinskim preduzećima.

– Dinkić je tada rekao da zna da postoje veliki dugovi prema građevinskim preduzećima i da je neophodno učiniti nešto kako bi ona ostala likvidna. Na ovaj način lokalne vlasti se zadužuju kod Ministarstva finansija a ne kod banaka, tako da izbegavaju plaćanje velikih kamata. To je za sve opštine povoljnija opcija – ističe Paunović.

On kaže da ne zna koliko su tačno „veliki“ dugovi lokalnih samouprava prema putarskim i građevinskim preduzećima.

– Ono što znam su podaci koje je SKGO dobila na osnovu ankete urađene na uzorku od polovine opština, a to je da su ukupna dugovanja 200 miliona evra, u koja su naravno uračunata i neke druge obaveze, za neisplaćene doprinose, komunalije i slično – napominje Paunović. Prema podacima Unije poslodavaca Srbije dugovi lokalnih samouprava prema privatnim građevinskim kompanijama premašili su 390 miliona evra.

Sve opštine koje imaju dugove prema privatnim firmama koja su radila na kapitalnim projektima zaključno sa 31. oktobrom 2012. mogu da se prijave Ministarstvu finansija i privrede. Poziv je prošlog petka objavljen u Službenom glasniku, ali i na sajtu ovog Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari