Vrednost izvedenih radova u Srbiji porasla za 28 odsto 1Foto: Aleksandar Roknić

Prema podacima koji su prikupljeni u drugom kvartalu 2021. godine, vrednost izvedenih radova na teritoriji Srbije porasla je za 28,1 odsto u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 18,1 odsto u odnosu na drugo tromesečje prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano prema vrsti građevina, vrednost izvedenih radova na zgradama povećana je za 9,6 odsto, a na ostalim građevinama za 22,9 odsto u stalnim cenama.

Vrednost izvedenih radova u stalnim cenama za period od aprila do juna ove godine u stalnim najviše je povećana u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, i to za 71,3 odsto.

Prema zvaničnim statističkim podacima, na drugom mestu po rastu vrednosti je teritorija Beograda sa 25,7 odsto, dok je vrednost radova u Vojvodini porasla za simboličnih jedan odsto.

Za razliku od ostatka zemlje, u južnoj i istočnoj Srbiji vrednost radova je opala za, 8,7 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Od ukupne vrednosti građevinskih radova, na teritoriji Srbije izvedeno je 96,8 odsto, dok je preostalih 3,2 odsto izvedeno na gradilištima u inostranstvu, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Vrednost izvedenih radova izvođača iz Srbije, za radove koji su izvođeni na teritoriji naše zemlje i inostranstva porasla je za 25,8 odsto u tekućim cenama, odnosno za 15,9 odsto u stalnim cenama, takođe u poređenju sa drugim kvartalom prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari