Srbija se konačno posle 25 godina obavezala da počne da gradi jedan novi proizvodni elektroenergetski pogon. Reč je o trećem bloku u Termoelektrani Kostolac koji će obezbediti potpunu stabilnost u snabdevanju Srbije strujom.

Prema postignutom dogovoru sa kineskim partnerima, izgradnja bi trebalo da počne do kraja sledeće godine. Kada bude pušten u rad, taj blok će zajedno sa blokovima 1 i 2 davati 20 odsto proizvedene struje u Srbiji – izjavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Zorana Mihajlović, ministarka energetike Srbije.

Elektroprivreda Srbije potpisala je juče ugovor sa kineskom kompanijom CMEC o gradnji trećeg bloka termoelektrane Kostolac B i o proširenju ugljenokopa. Vrednost ugovora je 715,6 miliona evra. Ugovorom koji je potpisan u Vladi Srbije predviđena je izgradnja bloka snage 350 megavata koji bi trebalo da počne da radi krajem 2019. godine, a predviđeno je i proširenje proizvodnje površinskog ugljenokopa Drmno s devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Ugovor je sklopljen u okviru sporazuma Kine i Srbije o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture. Predlogom državnog budžeta Srbije za 2014. godinu predviđeno je davanje garancije za kredit kineske Eksim banke od 608,3 miliona evra namenjen realizaciji druge faze projekta modernizacije Termoelektrane Kostolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari