Vreme je da se razmišlja o zimi: Koliko koštaju pelet, drva i ugalj na stovarištima? 1Foto: MUP

Iako Srbiju očekuje novi toplotni talas oni koji se greju na čvrsto gorivo i ne uživaju u komforu daljinskog grejanja već uveliko razmišljaju o nabavci ogreva, ako to već nisu uradili početkom leta.

Za grejanje građani najviše koriste drva čija cena se kreće od 6.000 pa sve do 9.000 po kubnom metru, zajedno sa isporukom.

Cene peleta variraju od kvaliteta i vrste, pa se tako kreću od 23.000 do 30.000 dinara po toni. Kada je u pitanju cena tone uglja, kreće se od 18.000 do 26.000 dinara.

Stovarišta navode da očekuju blagi porast cena kada počne sama grejna sezona, najviše kada je u pitanju ugalj. Takođe ističu da naglo povećanje mogu izazvati cene uglja iz uvoza, kao i rast cene goriva.

Kako iz različitih stovarišta ogreva kažu, građani najčešće odlučuju za kupovinu ogreva za grejanje sredinom avgusta, mada se navike razlikuju.

Prema navodima zaposlenih na stovarištima mlađa populacija se najčešće odlučuje da ogrev za zimu obezbedi već početkom avgusta, dok zbog kupovne moći penzioneri najčešće imaju naviku da u poslednji momenat kupuju ogrev.

Ono što je posebno za penzionere jeste da kupuju ogrev i u samoj grejnoj sezonu budući da nemaju dovoljno novca da kupe ogrev odjednom.

Cene u različitim delovima zemlje se razlikuju pa je tako ogrev na jugu Srbije najjeftiniji, a u Beogradu najskuplji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari