Šta nemački auto giganti rade povodom uslova rada u leskovačkoj Juri? 1foto FoNet Ljiljana Stojanovic

Giganti nemačke automobilske industrije „ozbiljno“ shvataju optužbe radnika zbog uslova rada u leskovačkoj Juri. U Mercedesu za „Vreme“ navode da su angažovali nezavisnog revizora, a u Audiju „proveravaju okolnosti“, piše Vreme.

„Da sad Nemce pustimo da vide šta se radi, kako se radi kod nas u pogonu, verovatno bi ljudi pobegli kroz ventilaciju“, kaže Predrag Stojanović koji vodi sindikalnu organizaciju u pogonu Jure u Leskovcu.

Stojanović je ovog juna onde predvodio i štrajk. U martu ove godine ga je Apelacioni sud u Nišu vratio na posao nakon što je dobio otkaz, navodno jer se bavi sindikalnim organizovanjem.

Pogoni Jure iz Srbije isporučuju kablove za automobile i gigantima industrije kakvi su Mercedes i Audi.

Ovi su pak dužni da motre na poštovanje ljudskih prava kod svojih dobavljača – na to ih je obavezao nemački Zakon o lancima snabdevanja koji je stupio na snagu početkom prošle godine.

„Kod nas je postalo normalno da ne smeš da ideš u WC. Da se stiskaš, stiskaš, stiskaš, da su ljudima bešike propale“, priča Stojanović o radu u Juri zbog kojeg se Samostalni sindikata metalaca Srbije požalio Mercedesu i Audiju.

U prepisci u koju imamo uvid, sindikalci pišu da se u Juri sistematski krši pravo na sindikalno okupljanje, da su radnici iznureni i očajno plaćeni, da su izloženi opasnim hemikalijama, da je firma kršila pravo na štrajk tako što je upošljavala dodatne radnike da zamene štrajkače.

U Audiju kažu da „proveravaju okolnosti“ u Juri, a u Mercedesu da su stvar shvatili ozbiljno i „primorali dostavljača da pruži objašnjenje“.

„Dodatno smo angažovali nezavisnu revizorsku kuću da sprovede međunarodno priznatu procenu održivosti. Postupak još nije završen“, navodi Mercedes u odgovorima za „Vreme“. Dodaje se da će, ako bude potrebe, preduzeti mere kako bi se dobavljač pridržavao standarda.

Iz Jure su ignorisali upit o optužbama radnika i potezima nemačkih firmi.

Nije da su sindikalci preskočili domaće institucije, naprotiv. Inspekcija rada ih je ovog juna obavestila da je vršila kontrolu u Juri i podnela dva zahteva za prekršajne postupke.

Jedan zbog zapošljavanja dvanaest radnika koji je trebalo da „odmene“ štrajkače, a drugi, jer „pojedini zaposleni nemaju nedeljni odmor u trajanju od 24 sata ili dnevni odmor u trajanju od 12 sati“ čime su prekršeni i Zakon o štrajku i Zakon o radu.

„Sve to oni utvrde, ali tu staje“, kaže sindikalac Stojanović. U Srbiji je, kažu radnici, strani investitor zaštićen poput belog medveda.

Otuda i određene nade da bi nemački zakon mogao da im pomogne, ako su već u Srbiji viđeni kao jeftini par ruku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari