Duvanska industrija u Crnoj Gori, koja ima tradiciju uzgajanja duvana i proizvodnje cigareta dužu od jednog vijeka (ove godine se navršava 110 godina postojanja i rada podgoričkog Duvanskog kombinata, koji je sada u stečaju), čini se, da ima perspektivu. U prilog toj konstataciji govori i podatak da je nedavno raspisan četvrti tender za djelimičnu privatizaciju i dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata, koji je Vlada Crne Gore osnovala novembra 2011. godine, a planirana je i izgradnja fabrike u Podgorici – na Ćemovskom polju.

 Tenderom je predviđeno da se ponude dostavljaju do 7. maja, a zainteresovani ponuđači, najkasnije do 26. aprila, trebalo bi da dostave zahtjev za otkup tenderske dokumentacije koja košta 2.000 eura. Sudeći prema planovima Duvanskog kombinata Podgorica, koji je od 2010. godine u stečaju, nade ima i za tu, nekada moćnu fabriku koja je, računajući i maloprodajnu mrežu, zapošljavala 1.200 radnika.

– Planiramo da održimo trend rasta proizvodnje, zatim da na tržište lansiramo neki novi brend cigareta, i naravno, da povećamo izvoz. To znači pohod na nova tržišta, ali i povratak na stare destinacije, mislim prije svega na tržišta Srbije i drugih zemalja u okruženju kao i na domaće tržište, koje je takođe izgubljeno. Prošle godine u DKP je proizvedeno 500 tona cigareta, što ukazuje na skromnu iskorišćenost kapaciteta od samo četiri do pet odsto. Poređenja radi, 1996/1997. godine, kada je proizvedeno rekordnih 3.000 tona cigareta, jasno je gdje smo sada. S druge strane, mogli bismo biti zadovoljni jer je ovih 500 tona više nego što je proizvedeno u prethodne četiri godine – kaže za Danas direktor Duvanskog kombinata Podgorica Slavoljub Vukašinović, koji podsjeća da je bilo prekida u radu kombinata, ali da je sredinom prošle godine proizvodnja ponovo aktivirana.

Zahvaljujući pokretanju proizvodnje u podgoričkom kombinatu, na crnogorskom tržištu su se ponovo pojavile cigarete marke „lovćen“ i „point“, koje su domaći brend. Vukašinović naglašava da je prošlo vrijeme velikih profita u duvanskoj industriji i ta opaska se naročito odnosi na male kompanije. Privilegiju da ubiraju veliki profit imaju samo veliki proizvođači cigareta. Govoreći o izvozu Vukašinović kaže da se 95 odsto proizvodnje plasira na strana tržišta i to daleka, poput zemalja Bliskog, Srednjeg i Dalekog istoka…

Kakva će biti sudbina DKP, koji je u stečaj uveden 2010. godine (ta odluka je na snazi do kraja 2014. godine), dok je zemljište na kome se nalazi prodato – teško je reći. Vukašinović kaže da 190 radnika, koliko ih je sada u fabrici, redovno prima plate, i da imaju oko 100 kooperanata prema kojima ispunjavaju obaveze po dogovoru. Zanimljivo je da su se ove godine, osim poljoprivrednika iz Zete i Malesije (opština Podgorica), gdje se tradicinalno gaji najviše duvana, za uzgoj duvana prijavili i kooperanti iz Bijelog Polja i Ulcinja. Inače, DKP individualnim proizvođačima plaća 1,56 eura kilogram duvana, a uzgajivače dodatno stimuliše plaćajući jedan cent po zasađenom struku duvana kao i za ostvareni prinos.

Podatke o tome koliko je Crna Gora uvezla, a koliko izvezla, duvanskih proizvoda u prošloj godini i koliko je novca u prethodne dvije godine na to potrošeno, nijesmo uspjeli da dobijemo od Zavoda za statistiku Crne Gore. I to uprkos obećanju od Monstata da će nam blagovremeno dostaviti tražene podatke.

Povratak na tržište Srbije

– Za podgorički kombinat nema opstanka bez tržišta Srbije i ostalih zemalja u regionu. Ali povratak na izgubljena tržišta nije nimalo lak i to uprkos spremnosti da se asortiman već prepoznatljivih cigareta obogati novim brendovima po narudžbini inostranih kupaca. Tržište Srbije smo izgubili 2005. godine jer nismo mogli da plaćamo akcize. Sada u Beograd izvozimo samo „vinsent“ i „point“, koji se mogu naći u frišopovima i njihova prodaja ide solidno. Treba, međutim, podsjetiti i na to da su i ostale fabrike cigareta u bivšoj Jugoslaviji suočene sa sličnim teškoćama i da domaći proizvođači nigdje nijesu u ravnopravnom položaju sa inostranim kompanijama – komentariše za Danas direktor Duvanskog kombinata Podgorica Slavoljub Vukašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari