U Uniji poslodavaca Srbije juče je održan sastanak kojem je prisustvovalo 50 proizvođača i asocijacija i na kojem je pokrenut projekat formiranja liste vrhunskih srpskih proizvoda namenjenih izvozu i otvaranja lanca VSP prodavnica u razvijenim zemljama u kojima bi se prodavali ovi artikli.


Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić rekao je da je srpska privreda nekada imala velike izvozne kompanije poput Geneksa, Ineksa, Jugoeksporta i brojnih drugih i da je to omogućavalo veći izvoz domaćih proizvoda.

– Posle dvadeset godina izolacije i teškoća u privredi nužno je da se sami domaći proizvođači i trgovci organizuju i zajedno pokrenu program koji bi omogućio izvoz i prodaju autentične i kvalitetne robe proizvedene na srpskom tlu. Unija poslodavaca će u realizaciji imati ulogu da poveže proizvođače među sobom, a zatim i sa trgovinskim kompanijama koje posluju u Srbiji, jer je procena da će ovaj posao biti uspešan ako svako najbolje odradi svoje deo posla – proizvođači standardizuju, proizvedu i plasiraju proizvode, a trgovci upravljaju trgovinskim VSP lancem – ocenio je Rajić.

Zoran Ilić, predsednik udruženja Vrhunski srpski proizvod i suvlasnik kompanije Biomelem, opisao kako je ova ideja potekla od srpskih proizvođača koji imaju bogato iskustvo u plasmanu autentične srpske robe na inostrana tržišta i naglasio da je problem plasmana i neposredne prodaje domaće robe u drugim zemljama veoma prisutan. Ilić je dodao da je brzo podizanje konkurentnosti srpske privrede moguće i da je to bolje rešenje od reindustrijalizacije. On je dodao i da su iza ovog projekta stali „i ministarstva trgovine i finansija i vrh države“.

Državni sekretar za trgovinu Dragovan Milićević pozdravio je nameru okupljanja proizvođača u projektu VSP i obećao da će se resorno Ministarstvo trgovine i telekomunikacija truditi da učesnicima VSP projekta pomogne u njegovoj realizaciji, jer je povećanje izvoza strateški prioritet Vlade RS.

Miša Ćirić, direktor Frankfurtskih vesti i osnivač Dijaspora grupe naglasio je da do sada matica nije iskoristila iskustvo i kontakte ljudi iz srpskog rasejanja, a da je upravo ovo potencijal na koji će se osloniti VSP projekat. Čitav projekat trebalo bi da se odvija u pet faza i poziv da u njemu učestvuju do jeseni će dobiti svi srpski proizvođači robe koja se može plasirati kroz prodavnice za robu široke potrošnje. Proveru kvaliteta proizvoda vršiće Katedra za kvalitet Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu u saradnji sa eminentnim stručnjacima za kontrolu kvaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari