Vršačka vinarija zauzeće vodeće mesto u Evropi 1Rodoljub Drašković

Posle dve poništene privatizacije i tri neuspešna tendera, „Vršački vinogradi“ su pre petnaestak dana dobili novog vlasnika – iz stečaja ih je za 575 miliona dinara kupio „Swisslion“ koji je deo poslovnog sistema „Swisslion Takovo“ Rodoljuba Draškovića.

Time su okončane spekulacije da li će jedan od najstarijih srpskih brendova preuzeti dugo pominjan kineski Guan nan ili će ostati domaća kompanija. Novog vlasnika, predsednika „Swisslion Takovo“ Rodoljuba Draškovića pitali smo u kakvom je stanju zatekao kupljenu firmu.

– Vinogradi i podrumi propadali su punih 25 godina. Glavni i osnovni razlog za to bio je što „Vršački vinogradi“ nisu imali domaćina. Svi pokušaji privatizacije su bili neuspešni, jer vinogradarstvo traži ljubav, novac i strpljenje. Inače, ova grana ne daje visoku stopu dobiti. Problem je što su svi prethodni vlasnici imali jednu jedinu nameru, da se preko noći obogate na račun „Vršačkih vinograda“. I zato su svi redom propadali.

* Šta je ostalo iza tih neuspešnih pokušaja privatizacije?

– Danas me duša zaboli za stotinama neobrađenih hektara vinograda koji se moraju krčiti jer ih je nemoguće vratiti u život. Manje od 20 odsto vinograda sačuvano je samo zahvaljujući zaljubljenicima, entuzijastima, inženjerima vinogradarstva koji su brižno radili čekajući domaćina. Ali, vršački podrumi danas liče na mesto za snimanje horor filmova. Oprema zastarela, korodirala, građevine urušene, krovovi padaju. Celokupna mehanizacija vinogradarstva starija je od 17 godina. Sve zaraslo u korov! Jad i bedu sam zatekao!!!

* Da li ste definisali program revitalizacije?

– Odmah nakon okončanja stečaja, pristupio sam izradi programa revitalizacije „Vršačkih vinograda“. Prvi potez bio je da uz konsultacije sa stručnjacima vinogradarstva definišem koje je zasade moguće revitalizovati, a koje treba krčiti i pripremiti za zasnivanje novih vinograda. U taj posao krećemo odmah, i na površini od 300 hektara vrlo brzo će početi priprema zemljišta za podizanje novih vinograda.

* Da li je potrebna i nova mehanizacija, objekti?

– Raspisali smo tender za nabavku nove mehanizacije za primarnu obradu, sekundarnu obradu i mehanizaciju za podizanje novih vinograda. U toku je izrada projekata za izgradnju nove vinarije na novoj lokaciji. Projekti će biti definisani u narednih 15 dana, a potom sledi izbor izvođača radova i proizvođača procesne opreme za preradu grožđa i proizvodnju vina. Realizacija ove investicije se mora završiti do 1. septembra ove godine. Kapaciteti nove fabrike vina su projektovani za preradu grožđa sa 5.000 hektara vinograda vršačkog vinogorja. Realizacijom ove investicije „Vršački vinogradi“ i vršačka vinarija zauzeće vodeće mesto u Evropi. Objedinićemo projekat razvoja čitavog vršačkog vinogorja. Uspostaviće se kooperativni odnosi sa svim vinogradarima vršačke regije gde će „Vršački vinogradi“ pružati stručnu pomoć u izboru sortimenata, tehnologije i garantovati otkup grožđa za proizvodnju vina po unapred jasno definisanim uslovima.

* Koliko će godina trajati revitalizacija i koliko će Vas koštati?

– Prva faza revitalizacije trajaće tri godine i moramo investirati preko 30 miliona evra. Nakon tog perioda tek očekujemo prihode i poslovnu dobit koju ćemo reinvestirati u dalji razvoj vršačkog vinogorja.

* Najavljeno je da će biti novog zapošljavanja. Kada, koliko radnika i koji profili su Vam potrebni?

– Već je definisana mikroorganizacija radnih i tehnoloških procesa. U prvoj fazi zaposlićemo 240 ljudi. Prioritet pri zapošljavanju će imati stručni kadrovi, pre svega inženjeri u oblasti vinogradarstva i u oblasti tehnologije prerade vina. Kada konstituišemo tim iskusnih i stručnih inženjera, primaćemo mlade inženjere bez iskustva i njih ćemo osposobljavati kako bismo obezbedili kadrovski kontinuitet. U oblasti vinogradarstva zaposlićemo kvalifikovane, iskusne radnike i primiti mlade ljude sa „berze rada“. U ovom trenutku još ne možemo definisati profile, ali je izvesno da će značajan broj ljudi biti angažovan na investicionim projektima.

* Koliko su zatečeni objekti i oprema prilagođeni Vašim planovima? Da li će se graditi nešto novo, šta će biti sa starim?
– Nismo definisali dalju namenu starih objekata u vršačkim podrumima, ali najverovatnije da ćemo određene zgrade restaurirati u muzej vršačkog vinogorja čija je istorija duga punih šest vekova. Ostale objekte, koji su u funkciji proizvodnje, moramo renovirati.

* Kakva je sudbina zasada koji nisu deo stečajne mase? Ima li nade da će time i dalje raspolagati „Vršački vinogradi“?

– Ministarstvo za poljoprivredu jednostrano je sa „Vršačkim vinogradima“ raskinulo ugovor prava korišćenja zemljišta. Tako su sada na tim parcelama zasadi vlasništvo „Vršačkih vinograda“, a zemljište je u državnoj svojini. Nadam se da će Ministarstvo povući svoju odluku i da će pomoći „Vršačkim vinogradima“ u realizaciji projekta revitalizacije tih vinograda.

Pripreme u jeku

* Da li ćete uspeti da orežete vinograde i da sprovedete druge agrotehničke mere za ovogodišnji rod?
– Skoro da je završena rezidba vinograda na kojima očekujemo rod ove godine. „Vršački vinogradi“ su spremni da sprovedu sve agrotehničke mere kako bi ostvarili što kvalitetnije prinose. Ostale površine pod vinogradima su obuhvaćene projektom zanavljanja novih vinograda.

Tekst objavljen u dodatku Kopaonik biznis forum 2017

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari