Vršačke vinograde hoće bar šest kupaca 1Foto: Stefana Savić

Javna licitacija za prodaju Vršačkih vinograda kao pravnog lica neće biti održana, kako je zakazano, 30. januara, već desetak dana kasnije, 10. februara.

Zato je i rok za otkup dokumentacije i uplatu depozita produžen i umesto danas, potencijalni kupci to mogu da učine do 3. februara. Početna cena je 480 miliona dinara a potreban depozit za učešće u licitaciji iznosi 122 miliona dinara. Razlog za odlaganje je, kako Danas nezvanično saznaje, to što postoji više zainteresovanih kupaca, tako da su oni dobili dodatni rok za pripremu.

Prema nepotvrđenim saznanjima našeg lista, do sada je već šest firmi najavilo učešće u nadmetanju. Od domaćih su to Svislajon, „Matijević“, još jedna firma iz Vršca i Profinet. Od inostranih kompanija, javila se jedna iz Makedonije, ali i kineski Guan Nan, koji je bio u središtu afere nastale pre više od dve godine, prilikom pokušaja prodaje Vinograda.

Upravo zbog te neuspele prodaje, Vinogradi i danas okupiraju pažnju javnosti. Naime, 2014. kada je raspisan tender za prodaju imovine te firme, javila se samo jedna zainteresovana kompanija, kineski Guan Nan. Međutim, neposredno pre oglašavanja, tadašnja Vlada u kojoj je resor ekonomije i finansija vodio Mlađan Dinkić, promenila je zakonsku regulativu i omogućila da se, ukoliko u prvom nadmetanju nema kupaca koji prihvataju početnu cenu, prodaja može odmah nastaviti po upola manjem iznosu, a ako ni tada nema prijavljenih, istog dana moguć je i treći krug, kada se firma rasprodaje za 30 odsto od početne vrednosti.

Analitičari su tada tvrdili da je sve urađeno kako bi kineska kompanija dobila Vinograde ispod procenjene vrednosti, koja se u to vreme kretala oko 15 miliona evra. Uz to, Kinezi su i pre nego što bilo formirano njihovo preduzeće u Srbiji, konkurisali, i odobreni su im podsticaji za tu investiciju (za koju su i pre licitacije znali cenu) i za oko 270 zaposlenih, iako je bila reč o ljudima koji su u Vinogradima već radili. U čitavu priču su prema nekim izvorima bili umešani ljudi iz kabineta predsednika Srbije, jer su, navodno, vršili pritisak na tendersku komisiju, ali i Andrej Vučić i Predrag Mali, kao savetnici kineske kompanije. Savet za borbu protiv korupcije ovu prodaju označio je kao nastavak rada Agencije za privatizaciju koji je doveo do brojnih spornih prodaja.

– Savet smatra da Agencija za privatizaciju nastavlja sa postupanjem kao i do sada, unapred odredi kupca, dogovori se o ceni, postupak prilagodi tom kupcu, odnosno sprovede tako da samo odabrani kupac može da pripremi dokumentaciju u rokovima i na način koji Agencija odredi, a onda tvrdi da je sve rađeno po zakonu i da je uspešno izvršila prodaju, jer je u tom momentu ostvarila tržišnu cenu – ocenio je tada Savet za borbu protiv korupcije, dok su nešto kasnije tek postavljeni ministar privrede Saša Radulović i njegov tim, javno objavili detalje o tome i tender za prodaju Vršačkih vinograda je poništen.

Zbog sumnji da je u tom slučaju „bilo nedozvoljenih radnji“, čitava stvar predata je i Radnoj grupi Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, ali nema javnih podataka o epilogu te provere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari