Vučević: Fabrika Linglonga značajna investicija, očekuje se poštovanje najviših ekoloških standarda 1Foto: FoNet/ Kabinet predsednika

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je otvaranje fabrike za proizvodnju automobilskih guma kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu značajna investicija za Srbiju, istakavši da se očekuje da se u toj fabrici primenjuju najviši ekološki standardi i zaštita prava zaposlenih.

„Država mora da, bez obzira na naše čelično prijateljstvo, bez obzira na našu zajedničku budućnost, kontroliše primenu najviših ekoloških standard i pre svega zaštitu prava zaposlenih. Tu nema kompromisa, bez obzira da li je srpska, kineska, američka, japanska, nemačka ili ruska kompanija. Tu moraju jednaki aršini da vladaju za sve“, kazao je Vučević tokom posete gradilištu auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, gde počinje izgradnja prvog mosta na toj deonici.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome što je prilikom izgradnje fabrike Linglonga bilo problema i na pitanje koje vrste garancija ima država da se to neće ponavljati, premijer je potvrdio da je bilo problema kao u realizaciji bilo koje investicije, naglasivšći da ne želi da „amnestira“ bilo koga ko je uradio nešto nezakonito.

„Država mora da vrši pritisak na sve investiture, bez obzira da li su srpski, kineski, američki, ruski ili evropski, jer svako ima za nijansu drugačiji ugao gledanja, a država mora da vodi računa o javnom i interesu građana. Istovremeno, interesantno je i da ta kompanija sarađuje sa najvećim kompanijama EU. Sumnjam da bi oni kupovali proizvode koji nisu po EU standardima“, kazao je Vučević.

Naveo je da mu zanimljivo i to što se nedaleko od Zrenjanina otvara još jedna fabrika automobilskih guma kao investicija druge države, ali da u tom slučaju nema loše konotacije i narativa, iako je identična vrsta proizvodnje i tehnologije.

To protiče „bez negativnog prikaza ili kampanje. To mi je pokazatelj da se preko naših malih srpskih leđa prelama geopolitika. Kada dođe fabrika guma iz Kine to nije dobro i ekološki prihvatljivo, a kada dođe fabrika gunma iz druge drževe, a o njima takođe mislim sve najbolje, tamo nema nikakvih problema“, kazao je Vučević.

On je naveo da da bi u prvoj fazi rada fabrike guma u Zrenjaninu, čije se otvaranje očekije u petak, trebalo da bude zaposleno oko 900 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari