Postignut dogovor između Vlade i poljoprivrednika 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Na današnjem sastanku premijera Srbije Miloša Vučevića i predstavnika sedam poljoprivrednih udruženja postignut je dogovor, a predstavnici udruženja naglasili su da će se sva komunikacija sa Vladom i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u budućnosti nastaviti kroz konstruktivan dijalog bez protesta, saopštila je Vlada.

Sastanku su prisustvovali predstavnici poljoprivrednih udruženja proizvođača mleka „Naše mleko“, Udruženje „STIG“ Požarevac, Udruženje proizvođača mleka Kikinda, Udruženje „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije“, Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje „Složni Pidikanci“ i Udruženje Severni Banat Brestovački ratari.

Postignut je dogovor da Ministarstvo u najskorijem roku predloži Skupštini izmene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, tako da one budu usvojene najkasnije do sredine oktobra ove godine.

Izmene će biti u članu 31. u koji će biti uneta odredba: „Regres za sertifikovano seme isplaćuje se u iznosu do 17.000 dinara po hektaru za istu površinu za koju može da se ostvari pravo na osnovne podsticaje iz člana 17. stav 1. tačka 1) podtačka (1) ovog zakona“.

Biće predloženo brisanje dela stava 3. člana 31. navedenog zakona, u delu u kojem se navodi regres za seme u iznosu od 6.000 dinara po hektaru.

Najkasnije do kraja oktobra ove godine biće raspisan javni poziv za regres za sertifikovano seme u vrednosti do 17.000 dinara po hektaru.

Modalitet za rešavanje problema korišćenja poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, na kome nisu rešeni imovinsko pravni odnosi, biće utvrđen najkasnije do kraja septembra, a u svrhu ostvarivanja prava na podsticaj u poljoprivedi, navodi se u saopštenju Vlade.

Iz Vlade tvrde da će u ovoj godini biti isplaćen jednokratni podsticaj u vrednosti od 40.000 dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne krave prvotelke.

Takođe, u ovoj godini biće isplaćen jednokratni podsticaj u iznosu od 60.000 dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne junice starosti od 12 do 24 meseca, a uslov za isplatu tog podsticaja biće da proizvođač na gazdinstvu bude u obavezi da tu junicu zadrži na poljoprivednom gazdinstvu za period od minimum tri laktacije, odnosno do pet godina starosti.

Biće preduzete sve mere da uvoz mleka do kraja godine bude u količinama najviše do količine uvezenog mleka u prošloj godini, za isti period, ili u manjim količinama.

Istovremeno, biće preduzete sve mere da se poboljša izvoz rafinisanog i nerafinisanog ulja, pa će biti i organizovan sastanak sa najvećim proizvođačima ulja najkasnije do kraja jula, a prisustvovaće mu i premijer.

Najkasnije do kraja jula biće predloženo formiranje radne grupe za kooridnaciju aktivnosti za unapređenje robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima i nastaviće se sa redovnim održavanjem sednica radne grupe.

Predstavnici udruženja poljoprivrednika biće aktivno uključeni u izradu Strategije poljoprivede i ruralnog razvoja za period od 2025. do 2032. godine.

Sastanku su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i resorni ministar Aleksandar Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari